BKV.hu

Tudta-e, hogy...

... átlagosan számolva minden nap egy pár kesztyűt;
... egy év alatt átlagosan 170 szalmakalapot, baseball-; szőrme-, vagy kötött sapkát;
... 164 könyvet;
... 3 sátrat;
... 210 esernyőt;
... 3 babakocsit és
... 17 botot hagyunk el a buszokon, villamosokon, metrókon.

A tárgyaknak ugyanis van egy nagyon rossz tulajdonságuk: hajlamosak elveszni. Eltünedeznek az utcán, az étteremben, a villamoson vagy a buszon - bárhol és bármikor. Közvetlenül az eltűnésük után elkezdik viszont új életüket: az elveszett tárgyak titkos életét élni. Valaki megtalálja és beszállítja őket a "Talált Tárgyak Osztályára", ahol a tulajdonosukat várják. A tulajdonos azonban furcsa szerzet: sokukért gyakran soha nem jön el...

A "Talált tárgyak" fogalma - fogalom, keresztmetszete mindennapi használati tárgyainknak, a kornak, amelyben élünk, és amelyben akaratlanul, vagy akár tudat alatt, de akarva elhagyjuk azokat.

A világ első talált tárgyakkal foglalkozó "osztályát" Napóleon alapította 1805-ben, Marcel Duchamp és az úgynevezett ready made art óta pedig tudjuk, hogy művészet is, hisz ez az újraértelmezett talált tárgyakon alapszik, lásd a híres Forrás című szobrot, ami nem más, mint egy leszakadt és kidobott piszoár. És nem hiányozhat az irodalmi vonatkozás sem. Az első, ami talán mindenkinek eszébe jut, Tandori Dezső, Egy talált tárgy megtisztítása című kötete, vagy éppen Török Sándor CsiliCsala csodái című mesekönyve, amelyben egy komplett fejezetet szentel a talált tárgyak osztályának.

És itt van a BKV, ahol a "Talált Tárgyak Osztálya" az Ügyfélszolgálati Iroda része. Szerepe mégis nagy: itt őrizzük azokat a tárgyakat - a kulcscsomótól a vesekötőig akár - amelyek gazdáikat várják.

És mik lehetnek ezek? Nos, akár méteres plüssállat, terepasztal katonákkal, járókeret, mankó és botok, tévé, rádió vagy számítógép, laptop táskával, táska nélkül, esetleg csak a táska, babakocsi gyerek nélkül, játék-mozdony, vesekötő, teniszütő, kannás bor, festmények és grafikák, fa kardok, íjak, CD-k minden mennyiségben, és megszámlálhatatlan kulcs, pénztárca, kesztyű, esernyő, létra, tornazsák, műfogsor. Hosszan sorolhatnánk még a tárgyakat. De sokszor és sokan hagynak el pénzt is, megesett, hogy több millió forintot szolgáltattak be, vagy személyi papírokat, fontosnak látszó iratokat. Az alaposságnak és lelkiismeretességnek hála, utóbbiak nagy része visszakerül jogos tulajdonosához.

De a kollégák hosszasan tudnának mesélni történeteket elhagyott háziállatokról, nyúlról, kiskutyákról, patkányról, akit végül a biztonsági őr "fogadott örökbe"...

Vagyis a tárgyak várnak és mesélnek. Magukról, gazdájukról, rólunk és a világunkról.
Ezt a mesét szeretnénk most elmesélni. Június 24-től augusztus végéig várjuk a BKV Deák téri múzeumában mindazokat, akik szeretnék "meghallgatni" ezt a mesét...

 

*A talált tárgyak megőrzési ideje három hónap. A talált tárgyakról a talált dolgok tekintetében követendő eljárásról szóló 18/1960. (IV.13.) Kormányrendelet rendelkezik. A kiállítás tárgyai a megőrzési határidőt túllépték, így azok visszaszolgáltatására nincs lehetőség. Köszönjük megértésüket, kérjük, vigyázzanak értékeikre.