BKV.hu

Vizsgálják a metrószerelvény kigyulladásának okát

2011-04-19 21:00:00


A mai napon nem sokkal délután egy óra előtt tisztázatlan ok miatt kigyulladt egy metrószerelvény a 3-as vonalon. A vonat ajtóhiba miatt már korábban kiállt a forgalomból, így üresen állt az Árpád hídi kihúzóvágányon, ahol füstölni kezdett. A metró vezetője időben el tudta hagyni a szerelvényt. A nagy erőkkel a helyszínre érkező tűzoltók munkáját megnehezítette az alagútban gomolygó füst. A füstöt a ventillátorok okozta huzat a Forgách utcai megállóig elfújta, ahonnan három műszaki dolgozónkat a mentősöknek füstmérgezés gyanújával kellett kórházba szállítania. A Lehel téri megálló és Újpest-központ végállomás között autóbuszok szállították az utasokat, a kiesett szakaszokon az állomásokat az utasforgalom elől lezárták. A tűzeset során utasok nem sérültek meg. A 3-as metró forgalma  19 óra 13 perckor helyreállt. Az érintett szerelvény egy 35 éves, tervezett élettartamát 5 évvel meghaladó, túlfuttatott jármű, ahol a gondos és szakszerű karbantartás ellenére sem garantálható a hibamentes működés.
 
Amint az közismert, a BKV-nál a múlt terhes öröksége, hogy az eszközpark rendkívül elavult, illetve a társaság belső adósságállománya meghaladja a 3 milliárd Eurót. Ennek ellenére a metró üzeme biztonságos, szakembereink mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez így is maradjon, és a vállalat vezetése folyamosan tájékoztatja a fővárost a járműpark állapotáról.
 
 
A BKV Zrt. a hatóságokkal karöltve vizsgálja, mi okozhatta a tüzet. Dr. Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója egyeztetett Tarlós István főpolgármesterrel a vizsgálat lefolytatásának szükségességéről.
 
A Főpolgármester és a Budapesti Közlekedési Központ által kezdeményezett vizsgálatot természetesen a BKV Zrt. részletekbe menően lefolytatja.