BKV.hu

Világhírű lett a 2-es villamos

2012-10-21 20:18:24

A Duna-parti 2-es villamos bekerült a világ tíz legszebb villamosvonala közé. A National Geographic Életre szóló utazások című könyvében megjelent tízes listán Budapest legszebb viszonylatát hetedikként említik, megelőzve a lisszaboni 28-as és az amszterdami 2-es, sőt a berlini 68-as villamos vonalát is.

A második világháború után létrejött vonal a pesti felső rakparton halad a Jászai Mari térről indulva s a Kossuth tér vonalában ér ki a Duna-partra, majd a Lánchíd alatt átbújva jut el a Duna-korzóra. Akár napközben, akár sötétedés után, ezen a vonalon mindig egyedülálló látvány tárul az utazó szeme elé, hisz közvetlen közelről csodálhatja meg a magyar Parlament egyedülálló épületét, a Duna-korzót és a pesti szállodasort, valamint a folyó vizében tükröződő csodálatos budai panorámát, a Halász-bástyával, a Mátyás templommal és a Budai Várral. Nyáron a hétvégi nosztalgiajáratok kedvelt útvonalaként robognak a 2-es vonalán az utasokkal teli öreg szerelvények, decemberben pedig, az advent időszaka alatt, a karácsonyi villamos csillogó fényruhába öltöztetett, feldíszített kocsijai visznek melegséget a hideg, szürke hétköznapokba, a kül- és belföldről érkezett turisták számára éppúgy, mint Budapest lakóinak. A 2-es villamos ugyanis nem csupán turistalátványosság, hanem hosszú évtizedek óta a főváros mindennapjainak szerves része.

Különös büszkeséggel és örömmel tölt el bennünket ez az előkelő helyezés, amelynek még nagyobb rangot ad az, hogy ebben az évben ünnepeljük a budapesti villamos- és hév-közlekedés 125. évfordulóját. Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV által szervezett ünnepi rendezvénysorozat programjai egyaránt igen nagy népszerűségnek örvendenek nem csak a szakemberek és a közlekedésrajongók, de a családok körében is.

Budapesti Közlekedési Központ
BKV Zrt.