BKV.hu

Változtak a törvények, ezért változtak az utazási feltételek is

2012-01-27 10:18:52

Az Országgyűlés tavaly elfogadta a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényt, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvényt, amely további ellátásokat alakít át. A jelenleg érvényes szabályozás alapján a nem öregségi nyugdíjasoknak (az öregségi nyugdíjba beleértve a saját jogú öregségi nyugdíjjal azonos elbírálás alá eső ellátásokat és a hozzátartozói nyugellátásokat is) március 31-én lejár a nyugdíjas bérletre jogosító "nyugdíjasok utazási utalványa". Az utalvány hiányában a BKV Zrt. törvényesen már nem állíthatja ki nekik a nyugdíjas bérletigazolványt, és nem fogadhatja el e nélkül a nyugdíjas bérletszelvényt. 

 
Az Országgyűlés tavaly elfogadta a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényt, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvényt, amely további ellátásokat alakít át. A BKV Zrt.-nél alkalmazott nyugdíjas utazási kedvezményeket a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007 (IV. 25.) számú kormányrendelet írja elő, azonban ezt az említett törvényi változásokkal párhuzamosan nem módosították.

A változások természetesen érintik a BKV Zrt. utasait is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenleg érvényes szabályozás alapján a nem öregségi nyugdíjasoknak (az öregségi nyugdíjba beleértve a saját jogú öregségi nyugdíjjal azonos elbírálás alá eső ellátásokat és a hozzátartozói nyugellátásokat is) március 31-én lejár a nyugdíjas bérletre jogosító "nyugdíjasok utazási utalványa". Az utalvány hiányában a BKV Zrt. törvényesen nem állíthatja ki nekik a nyugdíjas bérletigazolványt, és nem fogadhatja el e nélkül a nyugdíjas bérletszelvényt. 

Amennyiben a kedvezményes utazások feltételeit rögzítő kormányrendelet változik (pl. a rokkantsági ellátás is nyugdíjas kedvezmény igénybevételére, azaz "nyugdíjasok utazási utalványára" jogosító ellátásnak minősül a jövőben), úgy társaságunk is ki fogja tudni állítani ez alapján a módosított érintett ügyfélkör számára is a nyugdíjas bérletigazolványt, így a március 31. után lejáró nyugdíjas bérletszelvények is érvényesek maradhatnának az érintettek számára.

Az intézkedésre a BKV Zrt.-nek nincs befolyása. Igazságtalannak tartunk minden olyan feltételezést és nyilatkozatot, amely a megváltozott utazási feltételekért a Fővárost, a BKK-t vagy a BKV-t teszi felelőssé.