BKV.hu

Változik a nyugdíjasok utazási kedvezménye

2012-03-21 16:18:48

Változott a kedvezményeket szabályozó kormányrendelet - a BKV a törvények szerint jár el

A kormány a 44/2012. (III. 20.) számú rendeletével, mai hatállyal módosította a közforgalmú személyszállítási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) sz. kormányrendeletet. A két legfontosabb változás a nyugdíjas Budapest-bérletek használata szempontjából az, hogy a korábban kiállított nyugdíjas bérletigazolványok április 30-ig használhatók a jogosultság igazolására a korábbi március 31-ével szemben, illetve, hogy a március 21. előtt vásárolt nyugdíjas bérletszelvények még abban az esetben is felhasználhatók maradnak lejáratukig, ha tulajdonosuk április 30. után elveszti jogosultságát nyugdíjas bérletigazolvány kiváltására. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a BKV április 30. után is érvényesnek fogadja el a régi formátumú nyugdíjas bérletigazolványokat a 2012. március 21-ét megelőzően vásárolt bérletszelvényekhez (pl. az éves bérletekhez).

Felhívjuk azonban kedves utasaink figyelmét, hogy 2012. április 30-át követően a március 20. után vásárolt nyugdíjas bérletszelvényeket viszont csak új típusú bérletigazolványokkal tudja elfogadni a BKK és a BKV Zrt.

A bérletek április 30. utáni használatának további részletes szabályairól a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Figyelem! A kormányrendelet megváltozása miatt azonnali hatállyal felfüggesztjük a korábban meghirdetett méltányossági visszaváltást, mivel utasaink jogszerűen használhatják lejáratukig a korábban megvásárolt bérletszelvényeket. A folyamatban lévő és már elbírált kérelmek kapcsán az érintetteket közvetlenül fogjuk tájékoztatni. A kormányrendelet változása miatt március 21-től a 2012. évi "nyugdíjasok utazási utalványa" alapján már nem állítunk ki új nyugdíjas bérletigazolványt, a lejárókat nem hosszabbítjuk meg és nem adunk ki kedvezményes környéki vonaljegyet vagy HÉV-jegyet.

2012. április 30-át követően a kormányrendelet értelmében a nyugdíjas utazási kedvezmények igénybevételére a korábbi "nyugdíjasok utazási utalványa" helyett bevezetendő "ellátottak utazási utalványa" jogosít. Az új típusú utalvány kiállításáról és megküldéséről a nyugdíjfolyósító tud részletes felvilágosítással szolgálni.

A változások a kedvezményekre jegyzői igazolás alapján jogosult személyeket (aktív korúak ellátásban, vagy rokkantsági járadékban részesülőket) nem érintik.

2012. március 21.

Budapesti Közlekedési Központ
BKV Zrt.