BKV.hu

Úton a 100 felé – nemzetközi konferencia a trolibusz-közlekedés fenntartható jövőjéről

2023-11-10 07:59:00

Az idén 90 éves trolibusz-közlekedés jövőjéről, fenntartható működtetéséről szervezett nemzetközi konferenciát a BKV, a Szegedi Közlekedési Társaság és a Mobilissimus mobilitástervező műhely szeptember 7-e és 9-e között. A háromnapos rendezvényen a közösségi közlekedés elismert hazai és külföldi szakemberei tartottak előadásokat, workshopokat Budapesten és Szegeden. 

A Troli90 & fenntartható jövőképe konferencián a szakemberek az elmúlt 90 év tapasztalataira építve, a jelen működését figyelembe véve tanácskoztak a jövő trolibusz-közlekedéséről, annak kihívásairól és lehetőségeiről. Az előadások, workshopok, kötetlen beszélgetések lehetőséget adtak arra, hogy létrejöjjön egy olyan tudásközpont, amely utat mutathat a fenntartható megoldások felé a közösségi közlekedésben. A BKV konferenciaszervező partnerei részesei a CE4CE nemzetközi zöld projektnek, amelynek célja, hogy a körforgásos gazdaság elvét bevezesse a közösségi közlekedésben is, ami által kevesebb hulladék keletkezik, javul a hatékonyság, illetve csökken az ágazat ökológiai lábnyoma. Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a konferencián elmondta, hogy a környezetbarát, zöld trolibusz a következő években is részese lehet a fenntartható városi közösségi közlekedésnek. 

A főváros első trolibusz-viszonylata 1933. december 16-án indult el az óbudai Bécsi út – Óbudai temető között. A II. világháborúban a felsővezeték-rendszer megsemmisült, a járművek pedig megsérültek. A világháború után a troliközlekedés Budáról Pestre került. Napjaink belvárosi hálózata az 1950-es évek végére alakult ki, a zuglói hálózat pedig a 80-as évek elejére. A fővárosban a betétjáratokkal együtt jelenleg 15 vonalon közlekednek trolibuszok. Az önjárásra képes Solaris-Skoda Trollino járművek megjelenésével a közelmúltban lehetőség nyílt vonalhosszabbításokra. A BKV az elmúlt években is folyamatosan fejlesztette a trolihálózatát, részben megújult a felsővezeték-hálózat, és jelenleg is zajlik a villanyváltók cseréje. 

BKV Zrt.
2023.11.09.