BKV.hu

Utolsó fázisnál tart az Alstom-teszt

2012-03-01 13:54:39

 

A BKV számára csak a maximális biztonság elfogadható
 
Jelenleg a 2-es metró vonalára érkezett első Alstom Metropolis prototípus tesztelése zajlik. A tesztelés folyamatos, csúcsidőn kívül (22.00 és 5.00 óra között) történik kedd és péntek kivételével, a 2-es metró vonalán. Az Alstom és a BKV szakemberei mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tesztek a lehető legrövidebb időn belül lezáruljanak.

A BKV Zrt. 2006 májusában kötött szerződést az Alstommal metró járművek gyártására és szállítására mintegy 215 millió euró összegben. A szerződés értelmében a 2-es metró vonalára összesen 22, egyenként öt kocsiból álló, vezetőfülkés, míg az új 4-es metróvonalra 15 darab, egyenként négy kocsiból álló, vezetőfülke nélküli járműnek kell érkeznie. Az Alstom által 2009 áprilisában megkezdett típusvizsgálati tesztek során számos műszaki probléma felszínre került, ilyen volt többek között az áramszedő vagy a homlokfali menekítő ajtó kérdése is.
 
A 2011-ben aláírt Megállapodással a 2006-os szerződés újra életbe lépett, ezt követően Alstom ismételten benyújtotta a típusengedélyezési eljáráshoz a kérelmet. Az új eljárás keretében NKH hiánypótlásra szólította fel Alstomot, melynek része a tartampróba. A tartampróba több szakaszból áll. A próba az utolsó fázisnál tart, ami jelenlegi információink szerint körülbelül 1 hónap múlva fejeződhet be. Ezt követően a hiánypótlási dokumentáció részeként a tartampróbát és a tartampróba során elvégzett teszteket szakmai szempontok szerint ki kell értékelni.
 
A dokumentációt az Alstom nyújtotta és nyújtja be az NKH-nak. A hatóság várhatóan júniusban adja meg a típusengedélyt, aminek köszönhetően július-augusztusban megkezdődhet a sorozatszerelvények szállítása és forgalomba állítása.
 
A BKV folyamatosan figyelemmel kíséri a teszteket és semmilyen hibát nem fogad el. Jelenleg a tartampróbák hibamentesen zajlanak.