BKV.hu

Újabb húsz dél-budai villamosmegállót akadálymentesítenek október közepéig

2016-08-15 10:16:43

Újabb húsz dél-budai villamosmegállót akadálymentesítenek október közepéig

 

Az Alkotás utcai, a Budaörsi úti és a Villányi úti villamosvonalakon folytatódik 2016. augusztus 28-ától (vasárnaptól) az idei év egyik legjelentősebb, fővárosi közösségi közlekedési beruházásegyüttese, amelynek keretében az ősszel újabb 20 dél-budai megállóhelyi peront korszerűsítenek. A fejlesztés eredményeképp – hasonlóan a nyár végéig átépülő Fehérvári úti és Bartók Béla úti 35 peronhoz – ezek a megállóhelyek is teljesítik majd az akadálymentességi követelményeket. A beruházás várhatóan október közepéig zajló építési ütemében ismét változik a budai villamosok közlekedése. Örömteli hír, hogy újra a teljes, eredeti vonalán közlekedik majd a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as és a 49-es, az 56-os és az 56A villamos; az Alkotás utcán, a Budaörsi úton és a Villányi úton ebben az időszakban szünetel a villamosforgalom. A 17-es villamos módosított útvonalon, az Alkotás utca helyett a Krisztina körúton át közlekedik. A 61-es villamos Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér M között jár, kizárólag hétköznap, a reggeli csúcsidőben. Hűvösvölgyről további eljutási lehetőséget jelent az 59B jelzésű villamos, amely az 59-es és az 59A helyett is közlekedik, Hűvösvölgy és a Márton Áron tér között. A Móricz Zsigmond körtér M és a Széll Kálmán tér M között az Alkotás utcán és a Villányi úton át a 61-es pótlóbusszal lehet majd utazni. Az Alkotás utcán közlekedő buszjáratok a közös szakaszon a villamospótló összes megállójában megállnak. A változó budai közlekedési rendet a BKK hamarosan részletesebb közleményben ismerteti. Az aktuális forgalmi rend mindig könnyen elérhető a www.bkk.hu/peronfelujitas oldalon.

 

Akadálymentes villamosperonok Dél-Budán

 

2016 nyarán és őszén 55 dél-budai villamosmegállót korszerűsítenek az Alkotás utcában, a Bartók Béla úton, a Budaörsi úton, a Fehérvári úton és a Villányi úton úgy, hogy azok akadálymentes közlekedési lehetőséget nyújtsanak.

 

Augusztus 27-éig lezajlik a Bartók Béla úton és a Fehérvári úton átépített peronok műszaki átadása és átvétele. Ezek a megállóhelyek már alkalmasak lesznek a biztonságos utasforgalom lebonyolítására, 2017. január végéig azonban a megállókban még új esőbeállót, padokat, szemeteseket helyeznek el, útépítési, forgalomtechnikai és környezetrendezési munkákat végeznek. Ugyanakkor a nyáron átépített peronok már akadálymentes közösségi közlekedési lehetőséget nyújtanak; ahol szükséges volt, ott ennek érdekében a megállóhoz vezető gyalogos-átkelőhelyeket is átépítették.

 

Az augusztus 28-ától várhatóan október közepéig zajló építési ütemben az Alkotás utcában, a Budaörsi úton és a Villányi úton elhelyezkedő villamosmegállóhelyek peronjait építik át. Az új CAF villamosok beszerzéséhez kapcsolódik emellett azok járműkarbantartó üzeme, a Budafoki kocsiszín átalakítása, amely jelenleg is zajlik, és várhatóan 2017 áprilisáig tart.

 

Az új megállóhelyi peronok – igazodva az új villamosok padlómagasságához és hosszúságához – egységesen 26 centiméter magasak és legalább 36 méter hosszúak lesznek. A megállók átépítésével egy időben praktikusan egyéb kapcsolódó, kiegészítő munkákat is elvégeznek:

·         Egyes peronok környezetében megnövelik a zöldfelületet, valamint új esőbeállót, padokat, szemetest helyeznek el.

·         Az érintett villamosvonal-szakaszok egy részén – összehangolva a peronépítéssel – elvégzik a szükséges vágány-, valamint felsővezeték-karbantartási, illetve a villamosok üzembiztonságát fokozó földkábel-építési munkákat is.

·         Az Albertfalva kitérő megállóhely közelében elbontják a használaton kívüli végállomást, átépítik a vágányokat, új kitérőt építenek.

·         A villamosmegállók kényelmesebb megközelítése érdekében több helyszínen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek átépülnek. A Déli pályaudvar megállóhelynél az akadálymentes megközelítés érdekében új zebrát létesítenek.

·         Felújítják a Fehérvári utat a Lecke utca és a Csurgói út közötti szakaszon.

 

A fejlesztés által a budai fonódó villamoshálózat déli szakaszán, a Fehérvári úton és a Bartók Béla úton valamennyi villamosmegállóhely-peron átépül, emellett a BKV felújította a leromlott műszaki állapotú Bartók Béla úti villamospálya Móricz Zsigmond körtér – Szent Gellért tér közötti szakaszát is. A Budafok kocsiszín felújításához kapcsolódóan is vágányépítést végeznek.

 

 

Közlekedés a budai villamosvonalakon augusztus 28-ától október közepéig

 

2016. augusztus 28-ától (vasárnaptól) újra a teljes, illetve eredeti útvonalán közlekedik a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as, a 49-es, az 56-os és az 56A villamos. (Ugyanakkor az 56A vonalon változnak a járatok indulási időpontjai az egyenletes villamosközlekedési biztosítása érdekében.) A többi budai villamosvonal közlekedése várhatóan október közepéig az Alkotás utcai, a Budaörsi úti és a Villányi úti megállóhelyi peronok korszerűsítése miatt az alábbiak szerint változik.

·         A 17-es villamos menetrend szerinti végállomásai, a Bécsi út/Vörösvári út és a Savoya Park között közlekedik, azonban az Alkotás utca–Villányi úti vonalszakasz helyett a Krisztina körúton keresztül, hasonlóan az 56-os és az 56A villamoshoz. Az Alkotás utca–Villányi út útvonalon pótlóbusz közlekedik 61-es jelzéssel a Széll Kálmán tér M és a Móricz Zsigmond körtér M között.

·         Az 59-es és az 59A helyett az 59B jelzésű villamos közlekedik a teljes üzemidőben Hűvösvölgy és a Márton Áron tér között.

·         A 61-es villamos rövidített útvonalon, Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér M között, kizárólag hétköznap a reggeli csúcsidőszakban. Ez a járat a Hűvösvölgyről történő eljutási lehetőséget bővíti a nagy forgalmú időszakokban. Az Alkotás utca – Villányi úti vonalszakaszon a már említett 61-es pótlóbusz viszi az utasokat.

·         A 139-es, a 140-es, a 140A, valamint a 142-es buszvonalon többet megállóhelyek üzembe helyezésével biztosítják a sűrűbb közlekedési lehetőséget az Alkotás utcai szakaszon.

·         A Széll Kálmán téren áthelyezik a 21-es, 21A és a 102-es autóbuszok végállomását.

 

Az augusztus 28-ától október közepéig érvényes dél-budai villamosközlekedési rendet a BKK hamarosan részletes sajtóközleményben ismerteti.

 

Budapest, 2016. augusztus 12.

 

Budapesti Közlekedési Központ