BKV.hu

Új menetrend Csepelen: sűrítjük a H7-es hévet, változnak a csatlakozó autóbuszjáratok menetrendjei

Csepel polgármesterének javaslatai és a BKK szakmai előkészítése nyomán utasaink és a kerület igényeihez igazodó új menetrendet vezetünk be a H7-es hév vonalán október 15-én hétfőtől. A sűrűbben és megváltozó ütem szerint közlekedő vonatokhoz igazítjuk a csatlakozó autóbuszjáratok menetrendjét is. A módosítás eredményeként esténként és hétvégén egész nap 15-20 perc helyett 10 percenként indulnak majd a hévek Csepelre.

Október 15-étől új menetrend kerül bevezetésre a H7-es hév vonalán. A módosítás lényege, hogy azokban a forgalmasabb időszakokban, amikor a hév eddig 10 percnél ritkábban közlekedett, a követési időt csökkentsük és a járatok sűrítésével legfeljebb 10 perces követést biztosítsunk a Csepel számára kiemelkedően fontos kapcsolatot jelentő gerincvonalon. A járatok kihasználtságának megfelelően késő este és hétvégén kora hajnalban megmarad néhány 20 perces követés is a menetrendben, de jellemzően minden napszakban maximum 10 perces követési időt biztosítunk a csepelieknek.

Az új menetrendben:

  • munkanapokon délután ütemes indulási időközökkel, 7-8 percenként járnak a vonatok, oly módon, hogy az eddiginél hosszabb időszakban biztosítjuk a 7-8 perces követést, tehát a délutáni csúcsidei sűrítés előbb kezdődik (14:25) és később fejeződik majd be (18:48),
  • a reggeli csúcsidőszakban hosszabb ideig biztosítjuk a 6 perces közlekedést, valamint a csúcsidőszak után sűrűbben, 7-8 percenként indulnak a hév szerelvények,
  • a vonatok minden este a Boráros tértől 23:21-ig  sűrűbben, 20 helyett 10 percenként közlekednek majd,
  • módosul az üzemidő: az első vonat Boráros térre 4:38-ra érkezik és így a második M3-as metróhoz a nagykörúti villamosok segítségével biztosított a csatlakozás, míg az utolsó 23:41-kor indul a Boráros térről, hogy az utolsó előtti M3-as metró felől a 4-6-os villamosok segítségével biztosítva a csatlakozást,
  • Csepel felől szombati napokon már 4:37-től, vasárnaponként 6:37-től sűrűbben 10 percenként indulnak a szerelvények,
  • szombaton délutánonként és vasárnap egész nap sűrűbben, 15 helyett 10 percenként közlekednek majd a H7 vonatai.

A H7-es hév új menetrendjében hajnalban (4.40 és 7.50 között) és késő este (20 és 23 óra között) egyes vonatok nem állnak meg Szabadkikötő megállóhelyen. A megállóhely rendkívül csekély utasforgalma indokolja, hogy ne mindegyik szerelvényt állítsuk meg, így csökkentve a vonatok energiafelhasználását és az abból eredő költségeket. A megállóhelyet kihagyó vonatok esetében a hév menetideje is csökken, így utasaink hamarabb érhetik el úticéljukat. Azonban azt is fontos megjegyezni, hogy egymás után két olyan vonat nem lesz a menetrendben, melyek nem állnak meg a megállóban.

A hévhez csatlakozó csepeli autóbuszok a módosuló hév-menetrendhez igazodva változnak, így biztosítva utasaink számára a jó csatlakozási, átszállási lehetőségeket. A módosítások lényege a következő:

35-ös és 36-os autóbusz

A 35-ös autóbuszok Pesterzsébet felé a Szent Imre tér megkerülésével betérnek a Szent Imre tér H megállóhoz, a járat ezzel a hévhez jobb átszállási kapcsolatot ad. Eddigi Pesterzsébet felé kialakított Szent Imre tér megállót nem érinti. Az útvonalmódosítás mellett a 35-ös és 36-os járatok menetrendjében a hév menetrendjéhez igazodva apróbb módosítások várhatók.

38-as és 138-as autóbusz

A 38-as és a 138-as viszonylatok új menetrendjét a velük párhuzamosan közlekedő 690-es jelzésű Volán-járathoz igazítottuk, amikor ezt a követési rendszer lehetővé teszi. A 38-as és a 138-as viszonylat esetében abban az időszakban, amikor a két járat 40-40 percenként indult eddig, - a hétvégi üzemkezdetet kivéve - a jövőben sűrűbben, 30-30 percenként indulnak a buszok.

148-as autóbusz

A 148-as járat a mai szombat délutáni és munkaszüneti napokon érvényes 15 perces követés helyett sűrűbben, hétvégén napközben egységesen 10 percenként indulnak. A viszonylat egész hétvégén szóló járművekkel közlekedik a jövőben. A 148-as autóbusz menetrendi módosítása nyomán a pesterzsébeti szakaszon közlekedő más járatokkal - a 23-assal és a 66-ossal együtt - egyenletesebb követést biztosítunk.

151-es autóbusz

A 151-es autóbuszok a mai szombat délutáni és munkaszüneti napokon érvényes 15 perces követés helyett sűrűbben, hétvégén napközben egységesen 10 percenként indulnak. A vonalon szombatonként továbbra is csuklós autóbuszok közlekednek, vasárnaponként azonban kéttengelyes járművekkel találkozhatnak utasaink.

152-es autóbusz

A 152-es autóbusz abban a hétvégi időszakban, amikor ma 15 percenként közlekedik, egységesen 20 percenként indul majd.

159-es autóbusz

A 159-es viszonylaton a mai szombat délutáni és munkaszüneti napokon érvényes 15 perces követés helyett sűrűbben, hétvégén napközben egységesen 10 percenként indulnak. A vonalon szombaton csuklós, vasárnap szóló autóbuszok közlekednek.

A Budapesti Közlekedési Központ bízik abban, hogy ezek a menetrendi intézkedések az utazóközönség előnyére szolgálnak majd.

Budapesti Közlekedési Központ