BKV.hu

Új csuklós Volvo buszok Budapesten

2013-07-03 09:53:54

Újabb korszerű, alacsonypadlós Volvo buszokkal bővült a budapesti buszpark. Forgalomba álltak a 25 db, használtan Svájcból vásárolt, de akadálymentes, légkondicionált, környezetkímélő buszflotta első néhány darabja Budapesten. A buszok első napjaikban a 85-ös és a 201E-202E vonalakon teljesítettek szolgálatot, jellemzően a jövőben is a X., XVI., XVII., XIX. kerület vonalain találkozhatnak majd velük az utasok.
 
A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ elkötelezett a buszflotta megújítása, és ennek keretében az alacsonypadlós, korszerű autóbuszok arányának növelése mellett. 2010 óta több mint 100 alacsonypadlós használt és 150 alacsonypadlós vadonatúj autóbuszt állítottunk forgalomba Budapesten. A flotta megújítása tovább folytatódik: júliustól 25 alacsonypadlós, légkondicionált, környezetkímélőbb motorral rendelkező, csuklós Volvo autóbusz jár Budapest útjain, az első darabok már forgalomba is álltak.
 
A Volvo 7000A típusú városi, alacsonypadlós buszokat a BKK által biztosított beruházási forrásokból a BKV szerezte be és üzemelteti mostantól kezdve. A buszok korábban Svájcban, Genf városában közlekedtek. A 25 alacsonypadlós, csuklós autóbusz futásteljesítménye korukhoz képest alacsony, illetve a korábbi üzemeltető magas színvonalú karbantartási gyakorlatának köszönhetően esztétikai állapotuk kitűnő, néhány éves autóbuszéhoz hasonlítható.
 
Az autóbuszok a komfortérzet növelése és a magasabb színvonalú szolgáltatás érdekében kisebb átalakításokon estek át: elektronikus jegykezelőkkel, új kijelzőkkel és a FUTÁR dinamikus utastájékoztató rendszerével láttuk el azokat, valamint új, a fővárosi buszpark megújulását is jelképező égszínkék fényezést is kaptak. A beszerzés honosítással együtt számított egy buszra eső teljes költsége nagyjából megegyezik a 18-19 éves elavult, magaspadlós buszok vázfelújításának költségével. Ebben az esetben viszont Budapest alacsonypadlós, légkondicionált, fiatalabb és egy kategóriával környezetkímélőbb motorral rendelkező autóbuszokat kapott, amelyek jól illeszkednek a jelenlegi járműpark összetételébe – a BKV-nál további 188 db, azonos típuscsaládba tartozó Volvo-busz közlekedik már –, és kényelmesebb, komfortosabb és biztonságosabb utazást teremtenek utasainknak.
 
A BKK és a BKV az új autóbuszok beszerzésére indított programok folytatása mellett, a nagy számú elöregedett járműre tekintettel, a jövőben is indít tendereket jó állapotú, alacsonypadlós, használt autóbuszok beszerzésére, hisz az elmúlt 2 évben beszerzett flották beváltak Budapesten, utasaink mind a használtan beszerzett alacsonypadlós buszokat, mind a Németországból érkezett trolibuszokat megkedvelték.
 
Budapest, 2013. július 3.
 
Fővárosi Önkormányzat Kommunikációs Igazgatósága
Budapesti Közlekedési Központ