BKV.hu

Továbbra is jár ingyenes utazás a BKV dolgozóinak

2012-02-27 14:14:46

 

Mindenki számára ismert: a BKV finanszírozási problémája odáig gyűrűzött, hogy olyan döntésekre kényszerült a Fővárosi Közgyűlés és a cég vezetése, amelyek a dolgozókat közvetlenül is érinti. Ennek kapcsán számos olyan aggály jelent meg a sajtóban, elsősorban a szakszervezetek részéről, mely szerint a BKV dolgozói nem fognak tudni a jövőben ingyenesen utazni a BKV járművein. Ez az aggály alaptalan, a BKV Zrt. Igazgatósága ugyanis úgy döntött: a Kollektív Szerződés lejárta után, vagyis 2012. március 4-étől is biztosítja a BKV-s dolgozóknak az "U" jelű utazási igazolványt, azaz a BKV járatain való ingyenes utazás lehetőségét.

A BKV Zrt. finanszírozási helyzetére tekintettel azonban a családtagok - és egyéb, a dolgozókon túl ingyenes utazásra jogosultak - utazási igazolványait nem hosszabbítjuk meg, hanem a korábbi, február végi érvényességi idő tolódik ki március 3-án 24 óráig. Számukra március 4-én üzemkezdettől az ingyenes utazás lehetősége megszűnik. A BKV dolgozók - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - érvényesíthetik igazolványaikat.

A döntés meghozatalakor az Igazgatóság célja az volt, hogy - a BKV finanszírozási válsághelyzete mellett a költségtakarékosságot szem előtt tartva - továbbra is biztosítsa a Társaság dolgozóinak a munkába járáshoz szükséges juttatást. A BKV vezetése azon dolgozik, hogy tárgyalásos úton, a szakszervezetekkel egyetértésben kialakítson egy olyan új, korszerűbb Kollektív Szerződést, amely összhangban áll az új Munka Törvénykönyvével.