BKV.hu

Tovább bővül a BKV új generációs autóbuszflottája

2020-12-04 11:41:32

Megérkeztek az Inter Traction Electrics Kft.-vel kötött szerződés opciójából lehívott első Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszok a BKV Zrt. telephelyére.
 
A BKV óbudai telephelyére megérkeztek a 2018-as szerződés 400%-os opciójából lehívható alacsony padlós autóbuszok első darabjai. A Kormány a 2021-es költségvetés terhére 34 Mercedes-Benz Conecto Next Generation beszerzésére biztosít forrást. A Fővárosi Önkormányzat előfinanszírozásának köszönhetően azonban már idén decemberben forgalomba állhat 17 csuklós autóbusz, 17 szóló busz pedig várhatóan jövő év januárjában.
 
A most érkezett járművek technikai paraméterei megegyeznek az év eleje óta közlekedő - a szerződés alapmennyiségét jelentő, a BKV Zrt. Beruházási Tervéből finanszírozott - 20+20 Conecto paramétereivel. A budapesti igényeknek megfelelő módon több színű fényezés, nagyobb méretű, elhúzható oldalablakok, speciális vezetőülés, megerősített kivitelű (36 kW) légkondicionáló berendezés, a több ülőhely kialakíthatósága érdekében az ülések alatt elhelyezett üzemanyagtartály, LED-es belső világítás, komplett FUTÁR rendszer, extra fel- és leszállásjelzők és ajtónyitók (pl. ajtónyitó vakok és gyengénlátók számára), fedélzeti, valamint adatrögzítővel ellátott front- és tolató kamerák jellemzik az autóbuszokat.
 
A BKV számára kiemelt jelentőségűek a környezetvédelmet szolgáló és az energiahatékonyságot javító intézkedések. Legutóbb a kelenföldi garázs területén telepített napelemes autóbusz tárolók átadása tett erről tanúbizonyságot. Ezért a most átvett buszokkal kapcsolatban mindenképpen meg kell említeni, hogy az új járművek a jelenleg érvényben lévő legmagasabb Euro-VI d Temp környezetvédelmi besorolással rendelkeznek. Ennek köszönhetően jelentős mértékben csökkentik a BKV autóbuszflottájának károsanyag kibocsájtását, és ezzel hozzájárulnak a főváros levegőminőségének további javulásához. Az alacsony üzemanyag fogyasztásra optimalizált nyomatékváltó pedig az elfogyasztott dízel üzemanyag mennyiségét csökkenti.
 
Az új csuklós Mercedesek a cinkotai- és a dél-pesti telephelyek által kiszolgált körzetekben, míg a szóló példányok jövőre a kőbányai trolibusz garázs által kiszolgált területeken fognak közlekedni, a legelhasználódottabb autóbuszokat kiváltva.
 
Az átadásról készült élő közvetítést itt nézhetik vissza: https://www.facebook.com/bkvzrt1/videos/194932418930918

BKV Zrt.