BKV.hu

Több vonalon is kábelt loptak csütörtökre virradóra

Csütörtök hajnalra virradóra a budapesti villamos- és hév-vonalak felsővezeték-hálózatán több helyszínen is jelentős károkat okozó kábellopások és -rongálások történtek. Az eddigi vizsgálatok alapján, egyetlen éjszaka összesen 6,4 millió forint kárt okoztak az elkövetők.
 
Október 4-ére virradó éjszaka az 51-es villamos vonalán, a Gubacsi úton 180 méter hosszúságban tulajdonítottak el betáplálási kábeleket. A keletkezett kár körülbelül 2 millió forint. Az eset következtében az 51-es villamos forgalma csak sebességkorlátozásokkal fenntartható.
 
A H5-ös hév vonalán Budakalász-Lenfonó megállóhelynél 40 méter hosszúságú betápláló kábelt tulajdonítottak el és további vezetékszakaszokat pedig megrongáltak. Az okozott kár itt mintegy 400 ezer forint. A H5-ös hév forgalmában nem keletkezett fennakadás.
 
A legnagyobb kárt a 37-es villamos vonalán okozták az elkövetők. A kőbányai Kolozsvári utcában reggel - a 06:08-kor érkezett jelzés szerint - eltulajdonítottak 120 méternyi betápláló kábelt és megrongáltak három, 2011-ben telepített új kapcsolószekrényt is. Az okozott kár itt 4 millió forint, ráadásul a 37-es villamos forgalmát is akadályozza a rongálás az Élessarok – Őrház szakaszon. A helyreállítás október 5-én, pénteken üzemkezdetre várható.
 
A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV a lehetőségei szerint mindent megtesz azért, hogy a kábellopásokat megakadályozza, minden esetben rendőrségi feljelentést is teszünk. Folyamatosan kérjük a lakosság együttműködését, hiszen a közösségi közlekedés biztonságos és folyamatos fenntartása mindannyiunk közös érdeke. Ezért, ha bárkinek olyan információja van az elkövetők személyével, illetve az esetekkel kapcsolatban, ami segítheti a nyomozást, vagy ha valaki bármilyen gyanús, kábellopásra utaló jelet észlel valamelyik pályaszakaszon, kérjük, azonnal hívja a rendőrség 107-es, illetve 112-es segélyhívó telefonszámait, de közvetlenül is jelezheti azt a BKK Ügyfélszolgálatán a +36 (1) 258-4636-os telefonszámon, illetve a bkk@bkk.hu e-mail címen.
 
A tolvajok kézre kerítésének érdekében Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója 2012 augusztusában nyomravezetői díjat ajánlott fel mindazoknak, akik érdemi információkkal segítik az elkövetők elfogását: 250 ezer forintot azok számára, akik értékelhető felvilágosítással tudnak szolgálni az elkövetőket illetően, illetve 500 ezer forinttal honorálják azok segítségét, akik olyan felvásárlói helyekről adnak a büntetőeljárás során használható adatokat, amelyek az eredetükről való megbizonyosodás nélkül is átveszik a rézvezetékeket.

 
Budapesti Közlekedési Központ
BKV Zrt.