BKV.hu

Teljesen alacsony padlóssá válik a BKV autóbusz-állománya

A nehéz gazdasági helyzet ellenére folytatjuk buszflottánk fiatalítását, így a következő napokban újabb Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszokat állítunk forgalomba Óbuda és Cinkota telephelyünk szolgáltatási területén. Az új generációs utaskomforti felszereltségek mellett külön öröm számunkra, hogy az ezzel megkezdett, összesen 135 járművet számláló flottafrissítésnek még a befejezése előtt – várhatóan egy hónapon belül - teljes mértékben alacsony padlóssá válik az autóbuszállományunk.

Október 13-tól összesen 29 darab korszerű, bérelt, szóló és csuklós Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbusszal bővült a BKV buszflottája, amelyek a következő napokban fokozatosan állnak az utasok szolgálatába. A Batthyány téren megtartott ünnepélyes átadás újabb fejezete annak a törekvésünknek, amelynek célja a fenntartható működtetés, a mindenkit megillető tisztább levegő és egy élhetőbb Budapest megteremtése.

Az átadáson Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója elmondta: a flottafrissítés során összesen 135 új busz áll forgalomba, amelynek egy része (100 db) bérleti, más része (35 db) pedig adásvételi konstrukcióban érkezik a fővárosi utakra. „A szűkös gazdasági lehetőségek ellenére nagy öröm számunkra, hogy ezek a járművek forgalomba állhatnak. A BKV még mindig a legmeghatározóbb szolgáltató a közösségi közlekedésben, és ezt a pozícióját minden körülmények között meg is szeretné őrizni.”

Dr. Walter Katalin, a BKK részéről kiemelte: A modern járműpark nem öncél - kiemelt szerepe van abban, hogy minél többen használják a közösségi közlekedést. A BKK, mint a budapesti közösségi közlekedés szervezője, fejlesztője folyamatosan dolgozik azon a fővárossal és a BKV-val, hogy minél több közlekedési ágazat járműparkja újulhasson meg. A mostani buszokon túl 48 Solaris–Škoda Trollino típusú trolibusz érkezik jövőre, amelynek első példánya már Budapesten van, emellett újabb autóbuszok érkezése is várható.

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta: „Budapest közösségi közlekedésének megújítását éppen az energia- és a klímaválság miatt kell felgyorsítani! A közösségi közlekedés az egyik leghatékonyabb, és egyre többek számára az egyedül megfizethető közlekedési mód a jelen válságban. Korszerűsítünk, miközben a 14 éven aluliak számára ingyenes utazást biztosítunk, és a 30 napos Budapest-bérlet árát a jelenlegi helyzetben sem emeljük.”

Az 1990-es évek óta ez a legnagyobb egy ütemben végrehajtott autóbuszos járműparkfrissítés. Buszágazatunkban (ide tartoznak a trolibuszok is) az alacsonypadlós járművek aránya az elmúlt 8 évben 38%-ról 91 %-ra emelkedett, és ennek a flottának a forgalomba állásával a magas padlós autóbuszok teljesen eltűnnek Budapest útjairól. A megújuló járműállomány az utasaink számára nyújtott szolgáltatási színvonal emelkedése mellett a munkavállalóink munkakörülményeit is jelentősen javítja.

A következő napokban fokozatosan utasforgalomba álló 29 db bérelt Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbusz természetesen klimatizált, emellett korszerű dízelmotorja teljesíti a legszigorúbb, EURO 6e károsanyag-kibocsátási előírásokat.

A jól ismert típus üzemeltetési tapasztalatai kifejezetten kedvezők, így minden feltétel adott, hogy utasainknak európai szintű szolgáltatást biztosítsunk.

 

2022. október 13.

 

BKV Zrt.

Budapesti Közlekedési Központ