BKV.hu

Tart a vizsgálat a Pillangó utcai metróbaleset kapcsán

2016-12-06 17:58:56

Tegnap a reggeli órákban az M2-es metróvonal Pillangó utcai megállójánál két metrószerelvény balesetet szenvedett. Nagyon sajnáljuk, hogy utasainknak át kellett élniük egy metróbalesetet, és ezúton is mielőbbi felépülést kívánunk nekik. 

A BKV Zrt. a vizsgáló szervekkel közösen dolgozik annak kiderítésén, hogy pontosan mi okozhatta az utoléréses balesetet. Az objektív megítélés érdekében szükséges az eseményhez tartozó minden egyes komponens pontos elemzése, vizsgálata és az adatok feldolgozása – mindennek időigénye van. Előbbiekből adódóan nem bocsátkozunk jóslásokba.

Sajnálatos tény, hogy 2016. december 5-én hétfőn bekövetkezett egy olyan esemény, ami a budapesti metró történetében még sohasem: egy utasokat szállító szerelvény hátulról nekicsúszott a (szakszóval élve) előttes, állomásban álló szerelvénynek. A vizsgálatot végző szakemberek feladata jelenleg az, hogy a baleset okát (vagy okait) megállapítsák.

Fontosnak tartjuk tisztázni, hogy az M2 metróvonal SIEMENS gyártmányú biztosítóberendezés- és vonatvezérlés-rendszere az egymást követő járművek esetében ún. biztonsági távolságot tart fenn (ugyanúgy, mint bármely más külföldi hasonló rendszerekben). Az Alstom szerelvények csúszásvédelme az elvárt műszaki paramétereknek megfelelően működik, kialakítása a jogszabályoknak és a műszaki előírásokban leírtaknak megfelelően történt. A metrójárművek üzemeltetési rendszere természetesen hatóságilag jóváhagyott és engedélyezett. 

Hamis és félrevezető az az állítás, hogy az Örs vezér tere állomásnál figyelmen kívül hagyták a megcsúszási lehetőségeket. A forgalombiztonság érdekében – a hatóság által jóváhagyott pályafenntartási utasítás alapján – a szükséges intézkedések minden esetben megtörténnek (karbantartás, javítás, szükség szerinti fokozott felügyelet stb.). Minden rendszerünket a vonatkozó előírásoknak megfelelően, hatósági engedélyek birtokában működtetjük, így természetesen az Alstom és a felújított orosz szerelvény is megfelel az érvényben lévő Országos Vasúti Szabályzatnak. A felújított orosz jármű típus engedélyének kiadása során ezt a hatóság az általa megbízott szakértő bevonásával is ellenőrizteti.

A vonalon működő, a biztonságos forgalomlebonyolításért felelős rendszerek a legmagasabb biztonsági normáknak megfelelő minősítésekkel, tanúsítványokkal rendelkeznek.

A megfelelő tájékoztatás érdekében közöljük továbbá, hogy pénteken (12.02.) napközben a pályafenntartási szakterület fokozott felügyeletet rendelt el, a vasúti pálya jobb tapadásának érdekében pedig homokszórást alkalmaztunk. Péntekről szombatra (12.02/03) virradó éjszakai üzemszünetben a Pillangó utcai főforgalmi vágányokat kollégáink megtisztították; szombaton (12.03.) ismételten homokszórást alkalmaztunk. Szombatról vasárnapra (12.03/04) virradó éjszaka üzemszünetben, a Pillangó utcai állomáshoz tartozó vágányszakasz vegyszeres mosása is megtörtént, vasárnap (12.04.) üzemkezdettől pedig nem történtek további megcsúszások. A BKV együttműködik a hivatalos szervekkel az esemény pontos okainak a feltárására.

A BKV tájékoztat mindenkit, hogy rendelkezik felelősségbiztosítással, amelynek keretében az utasokat ért károk partnerbiztosítónkon keresztül rendezhetők.

Tisztelettel kérjük a sajtó képviselőit és az érdeklődőket, hogy vegyék figyelembe a fent leírtakat, illetve, ha információra van szükségük a történtekkel kapcsolatban, a hiteles tájékoztatás érdekében forduljanak a BKV Zrt.-hez.

2016. december 6.

BKV Zrt.