BKV.hu

Szombatonként várjuk a Ganz UV rajongóit Szentendrére!

Egy különleges, 47 éves ipartörténeti emléket próbálhatnak ki május 14-től minden szombaton a Városi Tömegközlekedési Múzeum látogatói – szakértő irányítás mellett.

A Ganz UV a budapesti villamosközlekedés második világháború utáni korszakának legmeghatározóbb szereplője volt. A legnagyobb darabszámban gyártott magyar típusnak sok rajongója van ma is a villamosok szerelmesei között. Az UV-villamos többek között a távvezérlés tekintetében jelentett újdonságot az ötvenes-hatvanas években. Ezt az elektromechanikus távvezérlési rendszert mutatja be 1974-ben készült szimulátorunk, amely a Zugló Kocsiszín oktatóbázisáról került múzeumunkba, miután néhány éve Társaságunk elhivatott munkatársai felújították az oktatásban betöltött szerepét a nyolcvanas években elvesztő eszközt. Ipartörténeti emléknek számít, amely hűen bemutatja a Ganz korabeli mérnökeinek gondolkodásmódját

A Ganz UV-villamosból kiszerelt áramkör – amely a távvezérlést végezte – múzeumunkban most beüzemelve várja a rajongókat! A villamosvezetés oktatását segítő szimulátor Mecseki Tibor, Hajdú Mihály és Tóth Imre egykori BKV-s dolgozók munkáját, fennmaradása pedig az utódok, sok-sok mai kollégájuk  figyelmét, hozzáállását dicséri. Lényegében az UV-villamosok műszerfala van kivéve és asztalra téve, hogy a lezajló elektromos folyamatokat vizuálisan (kontroll-lámpákkal) is követni lehessen.

Ez az eszköz tehát fénykorában a Ganz UV-k vezetésének gyakorlati és elméleti képzését segítette Társaságunknál. Azt is lehetett rajta szimulálni, hogyha forgalmi körülmények között meghibásodik a jármű, mi a legcélravezetőbb beavatkozás, a vezető hogyan keresheti meg a hibát.  Segítségével a hetvenes évek fővárosi villamosközlekedésében jelentősen lecsökkent a jármű-meghibásodás miatti műszaki események száma.

Jó példája ez annak, hogy az 1968-ban alapított BKV szakemberei milyen innovatív megoldásokkal járultak hozzá Budapest közösségi közlekedésének fejlődéséhez.

Éppen ezért szentelünk különleges figyelmet Társaságunk történetének a jövőre 30 éves múzeum kiállításának megújításánál. Javasoljuk szentendrei múzeumunk nem kevés kedvelőjének – gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt –, hogy látogassanak el hozzánk idén is, ugyanis már részben megújult kiállítási anyaggal várjuk őket! Korszerű vizualitással mutatjuk be a BKV történetének ikonikus járműveit autóbuszoktól kezdve a trolikon, villamosokon át a metrókocsikig.

 

A múzeum címe: Szentendre, Dózsa György út 3. (közvetlenül a HÉV végállomás és a Volán pályaudvar mellett).

Nyitva április 1-től október 31-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között.

Érvényes jegyáraink:
Felnőtt: 350 Ft
Diák és nyugdíjas: 280 Ft
Fotó- és videójegy: 500 Ft

Biztonsági előírások: termenként 5 látogató, 2 méteres biztonsági távolság betartása, maszk használata, kézfertőtlenítő javasolt.

 

További információk a múzeumról ide kattintva érhető el.

Rövidesen szakértő vezetéssel nyitjuk ki látogatóink előtt féltve őrzött járműveink belső terét is! További újdonságaink miatt kövessék honlapunkat és Facebook-oldalunkat!

 

BKV Zrt.