BKV.hu

Szombaton üzemzárástól vasárnap délig leáll az M3-as metró

2016-11-12 16:57:51

 2016. november 11-én, pénteken megsérült az M3-as metró pályáján az egyik kitérő alkatrésze. Bár az érintett pályaszakasz jelenleg is alkalmas a biztonságos közlekedésre a bevezetett sebességkorlátozás mellett, ennek ellenére a BKV Zrt. szakemberei a meghibásodott alkatrészt kicserélik. A BKK haladéktalanul megkezdte a pótlás szervezését, így szombat üzemzárástól várhatóan vasárnap délig nem közlekedik az M3-as metró a Deák tér és a Kőbánya-Kispest közötti szakaszon, az utasokat pótlóbuszok szállítják.

 

Ahogy az mindenki számára ismert, az M3-as metróvonal üzemének megbízható fenntartása érdekében a vonalon 2012-2015 években a teljes fővonali vágányokat kicserélte a BKV Zrt.; a rekonstrukció során a felújítási munkákat szakaszosan, több ütemben valósítják meg.  A kitérők cseréje azonban eddig még nem történt meg, ugyanis azt sem azok műszaki állapota, sem használatuk jellege, gyakorisága nem indokolta.

 

2016. november 11-én a korábban már elrendelt fokozott pályafelügyeleti bejárás során az egyik kitérő egy alkatrészén repedést észleltek a szakemberek. A BKV Zrt. azonnal megtette a szükséges intézkedéseket; a Nagyvárad térnél jelenleg óránként 25 km/órával haladhatnak a szerelvények, és ahhoz, hogy a vonal déli szakaszán ezt a sebességet növelni lehessen, sürgősen ki kell cserélni a megrongálódott kitérőt. Ilyen esetre korábban is volt már példa, és hangsúlyozzuk, hogy a pályaszakasz jelenleg is alkalmas a biztonságos forgalom lebonyolítására.

 

Vasárnap délelőtt pótlóbuszok járnak az M3-as metró egy szakaszán

 

Annak érdekében, hogy a javítás a lehető legkisebb kellemetlenséget okozza az utasoknak a munkát már most hétvégén elvégzik a szakemberek, elkerülve ezzel azt, hogy hét közben, nagyobb forgalom mellett kelljen nélkülözni a metrót. Ezért 2016. november 12-én, szombaton az utolsó járat indulásától, várhatóan november 13-án vasárnap délig az M3-as metró csak rövidített útvonalon, Újpest-Központ és a Deák Ferenc tér között közlekedik. A kimaradó szakaszon, a Deák Ferenc tér M és Kőbánya-Kispest M között M3-as járatszámmal pótlóbuszok viszik az utasokat.

 

Az előre nem tervezett pótlásról a BKK tájékoztató anyagokat helyez ki szombat reggel az érintett metróállomásokon, valamint a pótló autóbuszok megállóhelyein, emellett a metró többi állomásán. A csatlakozó járatokon hangos utastájékoztatással segítik a környéken közlekedőket. A metrópótlás idején a megszokott módon minden metróbejáratnál személyes utastájékoztatással segítik az utasokat.

 

Minden kedves utasunk szíves türelmét, megértését kérjük. Mindent megteszünk a helyzet mielőbbi megnyugtató megoldása érdekében.

 

Budapest, 2016. november 12.

Budapesti Közlekedési Központ

BKV Zrt.