BKV.hu

Szombaton elindul az átalakított fogaskerekű, melyen már 16 kerékpár szállítható

2015-03-27 14:42:50

A hétvégén forgalomba áll a módosított fogaskerekű szerelvény, mely az eddigi 8 helyett már 16 kerékpár kényelmes és biztonságos szállítását teszi lehetővé. Az első – már átalakított - kocsi március 28-án, szombaton kezdi meg 30 napos utasforgalmi tesztüzemét.

A BKK Zrt. és BKV Zrt. fontosnak tartja a kerékpározás integrációját a közösségi közlekedéssel, a kombinált utazási lehetőségek támogatását. Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a kerékpározás a fővárosban, többszörösére nőtt a bringázók száma, ennek hatása pedig a fogaskerekű járatain is jelentkeztek. A fogaskerekű (60-as villamos) eddig 8 kerékpár szállítására alkalmas szakasza egyre kevésbé tudott megbirkózni a megnövekedett igényekkel. Időszerűvé vált a járművek kerékpárszállítási kapacitásának bővítése. A BKK célja, hogy a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása eredményeként egyre többen válasszák rövid városi utazásaikhoz alternatívaként a kerékpárt, és a kerékpározás részaránya Budapesten 10%-ra növekedjen 2030-ig (a főváros közlekedésfejlesztési stratégiájában, a Balázs Mór-tervben foglaltaknak megfelelően).
A beruházás fontos feladata volt, hogy egyenként rögzítve, kulturált körülmények között biztosítson lehetőséget a megnövekedett mennyiségű kerékpár szállítására.
Az elvégzett módosítás során a fogaskerekű vezérpótkocsijában a korábban 8 férőhelyes kerékpárszállító szakaszt kibővítettük, így most már 16 kerékpárt lehet kényelmesen és biztonságosan szállítani.
A fejlesztés első lépéseként elkészült az első szerelvény az új, kibővített kerékpárszállító résszel.

Az átalakítás eredményeként az alábbi módon változott a vezérpótkocsi befogadóképessége:

Ülőhelyek száma:                        24 fő + 18 fő lehajtható ülésen, amelyet nem foglal kerékpáros
Állóhelyek száma:                       133 fő (24 fő ülő utas és 16 kerékpár esetén)
Kerékpárhelyek száma:               16 db

Az 55-65 pályaszámú, 16 kerékpár szállítására alkalmas jármű helyzetéről a BKK FUTÁR Utazástervező felületén lehet tájékozódni.
Amennyiben az új rendszer az elvárásoknak megfelelően teljesít, a többi szerelvényünk átalakítását is elvégezzük.

Használati útmutató

A fogaskerekű hegy felőli kocsijának hátsó ajtajánál kialakított területen lehet a kerékpárokat szállítani. A járművön a kampókra akasztva tépőzárral kell rögzíteni a kerékpárt. A BKK járatain kerékpárt szállítani egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, illetve kerékpárbérlettel lehet. A kerékpárszállítás díján kívül természetesen a személyszállításét is meg kell fizetni, tehát a kerékpárosnak is rendelkeznie kell jeggyel vagy bérlettel. Egyes bérlettípusok mellé kerékpárbérlet váltható a pénztárakban és a BKK-automatákból. A kerékpárbérletért annak is fizetnie kell, aki egyébként térítésmentesen utazhat a BKK járatain. A bérleten a díjmentességre jogosító igazolvány sorszámát kell feltüntetni; a kerékpárbérlet csak azzal együtt érvényes, és csak a tulajdonosa használhatja.

Tanácsok a kerékpárok szállításához

  • Utazás közben a biciklit rögzíteni kell, hogy az ne veszélyeztesse a többi utas biztonságát vagy a ruhájuk tisztaságát, illetve a jármű épségét.
  • A szállítandó kerékpár mérete nem haladhatja meg a 180 x 130 x 70 centimétert.
  • Speciális kialakítású (cargo, tandem, motoros stb.) kerékpárt nem lehet szállítani.
  • A menetrend betartása érdekében, kérjük, hogy a kerékpárral minél gyorsabban szálljak le, illetve fel.

 

Tanácsok az utasoknak

Kérjük, figyeljenek a kerékpárral közlekedőkre, segítsék elő, hogy a biciklivel fel- és le tudjanak szállni, illetve azt a kijelölt helyen el tudják helyezni. 

Az átalakított, 16 kerékpár szállítására alkalmas járműről készült képgalériát ITT tekinthetik meg.

 

BKV Zrt.
Budapesti Közlekedési Központ