BKV.hu

Szentendrei Múzeumok és Galériák Éjszakája

2014-06-20 14:32:03

Idén a BKV szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeuma várja az éjszakai kulturális kalandokra vágyó látogatókat.

A fővárosi eseményt megelőző napon, június 20-án pénteken a Szentendrei Múzeumok és Galériák Éjszakáján számos helyi muzeális és kulturális intézmény készül különleges programokkal.

A BKV Városi Tömegközlekedési Múzeuma is meghosszabbított nyitvatartási idővel, este 21.00 óráig várja a közlekedés iránt érdeklődőket.

Budapest és Magyarország városi közösségi közlekedésének történetét, a BKV és jogelődeinek tárgyi és szellemi örökségét bemutató Városi Tömegközlekedési Múzeum 100 éves műemléki épületben várja az éjszakai kalandozás résztvevőit.
A múzeum látogatói több száz fényképfelvételen, korabeli dokumentumon, jegyen és tárgyi emléken keresztül kaphatnak képet a főváros közösségi közlekedésének kialakulásáról és fejlődéséről az első lóvasúti vonal megnyitásától egészen az első metróvonalak megnyitásáig, az első omnibuszok megjelenésétől az autóbusz- és trolibusz-közlekedésig. Budapest mellett bepillantást nyerhetnek a történelmi Magyarország 30 városának villamos és helyi érdekű vasúti közlekedésébe is Kolozsvártól Fiuméig, Debrecentől Szegedig. Az állandó kiállítás legértékesebb és legnagyobb érdeklődésre számot tartó részét a muzeális járműgyűjtemény képezi. Az elmúlt több mint 125 év mintegy 70 korhűen felújított hév, villamos, autóbusz és trolibusz típusai mutatkoznak be itt valódi „időutazást” kínálva. Igazi különlegesség, hogy a kiállított járművek egy részére fel is lehet szállni.

A múzeum korábban hév kocsiszínként szolgált épülete idén ünnepli 100. születésnapját. Az évforduló alkalmából fotók, tervrajzok, dokumentumok segítségével emlékezünk meg a szentendrei hév villamosítása kapcsán átadott, Zielinski Szilárd építőmérnök által tervezett és Sorg Antal által épített, mára műemlékké nyilvánított épület történetéről.

A múzeum hazánk egyetlen országos gyűjtőterületű városi tömegközlekedési szakgyűjteménye. Az 1992-ben megnyitott intézményben ma már mintegy hetven műemlékké is minősített, korhűen felújított jármű látható.

Belépés a helyszínen megváltott múzeumi belépőjeggyel.

Jegyárak: teljes árú belépőjegy: 350 Ft
diák- és nyugdíjas jegy: 280 Ft
fotó- és videójegy: 500 Ft

BKV Zrt.