BKV.hu

Sűrűbb és kényelmesebb közlekedés a 2-es és 24-es villamosok vonalán

2013-02-18 17:35:52

2013. február 23-ától, szombattól új menetrendet léptetünk életbe a 2-es és 24-es villamosok vonalán. Ennek eredményeképp a 2A villamos - a korábban lefolytatott társadalmi egyeztetés eredménye alapján -  indulásai beolvadnak a 2-es villamos menetrendjébe és ezentúl minden járat a Közvágóhídig közlekedik. Jelentősen átalakítjuk a menetrendet és a zsúfolt időszakokban növeljük a 2-es és 24-es vonalakon az indulások számát, a szerelvények több napszakban sűrűbben közlekednek. A változtatásokkal egyenletesebb lesz a pesti rakparton kiemelt szerepet betöltő 2-es villamos közlekedése, jelentősen csökken a zsúfoltan érkező járművek aránya. A 2-es villamos új menetrendje a 2-es és 2A eddigi összesített teljesítményéhez képest 8%-kal több kapacitást kínál utasainknak. Az új menetrendek a Közvágóhídnál és a Boráros téren kedvező csatlakozást biztosítanak a H6-os és a H7-es vonalakhoz is, ily módon a belső városrészek és Dél-Pest között komplexen javítják a szolgáltatás minőségét, kiszámíthatóbbá téve a hévek igénybevételét is.
 
A világ egyik legszebb villamosvonalának választott 2-es villamos szerepe igen összetett. Nem csak a Csepel és Ráckeve-Pesterzsébet irányából hévvel és buszokkal érkező utasainkat köti össze a Belvárossal, valamint biztosítja a centrumban a számos intézmény és munkahely elérhetőségét, de a turisták és a szórakozni vágyó közönség is szívesen használja. Ezek révén a 2-es vonal Budapest egyik legforgalmasabb villamosjárata.
 
Az új menetrendekkel sűrűbbé tesszük a belvárosi kiszolgálást és jelentősen javítjuk a Soroksári úti munkahelyi és szabadidős utazási igényeket is: az itt található irodaházakba történő munkába járás megkönnyítésére külön figyelmet fordítottunk, hasonlóan a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája sűrű, az előadások rendjéhez igazodó kiszolgálására is. A H6-os hév utasait is érinti a villamosok menetrendjének megváltozása, hiszen nagyon sok a Közvágóhídnál átszálló utas. Az ő érdekükben mind a 2-es, mind a 24-es villamosok menetrendjének kialakításakor fontos szempont volt a minél rövidebb és tervezhetőbb átszállási idők biztosítása.
 
A változások részletezése a 2-es villamoson:

 • A 2A járatot február 23-ától, szombattól beolvasztjuk a 2-es villamosba, az ezáltal létrejövő többletkapacitás révén a 2-es villamost jelentősen sűrítjük, a nap egészében is bővítve a 2-es és 2A villamosok eddigi együttes kapacitását. A reggeli csúcsidőszakban a 7 és 8 közötti csúcsban nagyon sűrű, 2-3 perces követést alkalmazunk, így a munkába és iskolába igyekvők jobb és egyenletesebb kiszolgálást kapnak, és a hévekről érkező lökésszerű terhelések is könnyebben megoszlanak. A 2A beolvasztásával jelentősen bővül a kapacitás a Soroksári úton a Boráros tér és a Közvágóhíd között, ahol az elmúlt években kiépült irodaházak miatt jelentősen megnőtt a forgalom.
 • A megváltozott közlekedési szokásokra reagálva sűrítjük a közlekedést a kora délelőtt 8 és 10 óra közötti idősávban is, a követési idő ekkor is 3-4 perc lesz, mivel ebben az idősávban is sokan igyekeznek munkába és az oktatási intézményekbe, az eddigi menetrendben pedig gyakori volt a zsúfoltság.
 • A délutáni csúcsidőszakban ugyancsak gyakrabban fogják egymást követni a villamosok, 16 és 18 óra között a 3-4 perces követési idő mellett, óránként is irányonként az eddigi 16 helyett 18 szerelvény fog elhaladni. A délutáni csúcsforgalom további részeiben, 16 óra előtt és 18 óra után is sűrítés lesz, a villamosok 5 perc helyett 3-4 percenként közlekednek majd. Így kényelmesebbé válik a kora délután hazautazók útja, valamint a 18 óra körül végző dolgozók hazautazása, és ugyancsak kényelmesebbé válik a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája kulturális programjaira 19 óra környékére igyekvők útja.
 • Az esti időszakban kb. 19:30 és 21 óra között szintén egyenletesebben és sűrűbben közlekednek a villamosok a hazautazók és a szórakozóhelyek, valamint a belvárosi turizmus kiszolgálása érdekében.
 • A villamosok, különösen a kisebb forgalmú időszakokban, összehangolt csatlakozást biztosítanak a Boráros téren a csepeli H7-es hévhez, a Közvágóhídnál pedig a H6-os hévhez.
 • Késő este 10 perccel később indul az utolsó villamos, a Közvágóhídtól 23:39-kor, a Jászai Mari tértől pedig 0:02-kor, így a Csepelről érkező utolsó H7-es hév-szerelvényhez is adunk csatlakozást a Boráros téren.
 • A sűrűbb követés és a közvágóhídi végállomáson a vágányok elrendezése miatt az eddiginél valamivel nagyobb számban előfordulhat, hogy a villamos a szükségleszállóhelyre érkezik, itt lehet leszállni, és a jármű csak 1-2 perc várakozás után tud behaladni a felszállóhelyre. A 2-2A villamosok egybeolvasztása révén elérhető egyenletesebb belvárosi közlekedés, a kisebb zsúfoltság, valamint a Soroksári úti térség sokkal jobb kiszolgálása érdekében ezt a kisebb hátrányt figyelembe kell venni.

 
A változások részletezése a 24-es villamoson:

 • A délutáni csúcsidőszak jobb kiszolgálása és a zsúfoltság megszüntetése érdekében ezentúl sűrűbben, 6 perc helyett 5 percenként közlekedik.
 • A megváltozott utazási szokások lekövetése érdekében a csúcsidők módosításával és kibővítésével sűrűbb követés lesz reggel 9 óra körül és délután 18 óra körül.
 • Több napszakban javul a csatlakozások minősége a Közvágóhídnál a H6-os hévvel, csökkentve az átszállási időt.

 
Változás a H6-os héven:

 • A változás érinti a H6-os menetrendjét is. A hajnali jobb csatlakozás érdekében az első Ráckevéről induló szerelvény 6 perccel korábban, 3:09-kor indul majd, és a Közvágóhídhoz 4:24 helyett 4:18-kor érkezik. Ezáltal csatlakozást biztosítunk a belső városrészek felé a Közvágóhídtól 4:24-kor induló 923-as és 979A buszokra is, amellett, hogy a 4:22-kor induló első 2-es, valamint a 4:25-kor induló első 24-es villamoshoz történő csatlakozás is megmarad.

 
Bízunk abban, hogy a 2-es és 24-es villamosok közlekedésének átszervezése utasaink elégedettségére szolgál majd.
 
Budapesti Közlekedési Központ