BKV.hu

Reményekkel nézünk a 2022. év feladatai elé

2021-12-30 10:21:32

A rövidesen lezáruló 2021. évről nem állítható, hogy könnyű lett volna akár gazdasági, akár egészségügyi szempontból, hiszen a COVID okozta helyzet még a szokásosnál is több kihívás elé állított bennünket. Ám ha visszatekintünk az eltelt 12 hónapra – munkatársaink helytállásának köszönhetően – sikerekről, örömteli pillanatokról is bőven beszámolhatunk. A BKV minden helyzetben rendelkezésre állt az elmúlt évben is, kiszolgálta a főváros utazóközönségét, de ezen túlmenően a városlakók hétköznapjaiba és ünnepnapjaiba is igyekezett – a saját lehetőségeit kihasználva – örömet csempészni.

A BKV kikerülhetetlen tényező Budapesten, ami velünk, nálunk történik, szinte mindig érinti a főváros egész lakosságát és az idelátogatókat is egyaránt. Egész éves munkánkból csak néhány alkalmat, eseményt említve tekintünk vissza a 2021. évre.

 

Szakmai sikereink

Ilyen többek között az M3 metrófelújítás, amely utasainknak egyelőre még rengeteg kényelmetlenséget okoz, de azt tapasztaltuk, hogy velünk együtt elfogadják ezt és bíznak abban, hogy a munkák végeztével egy komfortosabb, szebb metróvonalat vehetnek birtokba. Az év utolsó hónapjában jelentős eredményekről számolhattunk be e tekintetben, hiszen három állomáson – Kálvin tér, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák – néhol már látható az utasterek leendő képe, színek, burkolati elemek, bútorok formájában. Itt a mozgólépcsőket és a ferdepályás felvonókat mára már beépítették, sőt néhány méteren ki is próbálhattuk az új szerkezetet.  A Pöttyös utca és Ecseri út metróállomásokra korábban ideiglenesen korlátliftek beépítését tervezték, a végleges megoldást szolgáló hagyományos liftekre 2023. december 31-i határidővel vállaltak kötelezettséget. A BKV Zrt. – a MEOSZ észrevételeit is figyelembe véve – több mint két évvel a vállalt határidő előtt teljesítette ezt, ennek köszönhetően már újabb két ponton lehet akadálymentesen kapcsolódni a főváros és az ország legforgalmasabb vasúti rendszeréhez, az M3 metróhoz. 

Az M3 felújításhoz szervesen kapcsolódik a metrópótlás, amelyről szólva bátran kijelenthetjük, hogy munkatársaink kiválóan helyt álltak ebben az évben is, igyekeztek a metrószakaszok kiesését a lehető legzökkenőmentesebben pótolni.   

Mindemellett az autóbusszal utazók komfortérzetének növeléséről sem feledkeztünk meg, amit az is bizonyít, hogy folyamatosan nő a klimatizált autóbuszok aránya a BKV flottájában. Az új beszerzéseknek köszönhetően az elmúlt 5 év alatt az autóbusz ágazatnál 49,6 %-ról mára 88 %-ra növekedett az utastéri klímaberendezéssel felszerelt járművek részaránya a teljes állományon belül.

Társaságunknál a különféle felújítási munkálatok az elmúlt 12 hónapban is folyamatosan zajlottak, ezek közül az egyik leglátványosabb és legnagyobb érdeklődést kiváltó esemény a Budavári Siklóé volt. Szeptember elsején daruval kiemelték a helyéről a sikló két kocsiját – a Margitot és a Gellértet –, amelyeket a BKV Vasúti Járműjavító Kft. (VJSZ) telephelyén újítottak fel, majd  három és fél hónap elteltével visszakerültek a megszokott helyükre. A két kocsi mellett – az elmúlt hónapokban – a Sikló vasúti pályája is teljeskörűen megújult. A jármű a sikeres próbaüzemet követően, az üzembehelyezési engedély kiadása után szállíthat újra utasokat, várhatóan 2022. január közepétől. 

A BKV egyik legfontosabb célkitűzése, hogy támogassa azokat a kezdeményezéseket, amelyek a biztonság és a közlekedési kultúra növelését segítik elő amellett, hogy abudapesti közösségi közlekedés legnagyobb szolgáltatójaként törekszik az utasai és a forgalom többi résztvevőjének védelmére is. Ennek a szemléletnek eleget téve vesz részt a Siemens vezetéstámogató rendszerének tesztelésében is. Ez a  villamosokra specializált vezetéstámogató rendszer a járművezető munkáját segíti azzal, hogy felismeri a kockázatos forgalmi szituációkat, ezekről pedig figyelmeztetést is ad, ezáltal mérsékelheti az emberi tényezőkből fakadó események számát és mértékét. A rendszerről készült kisfilm megtekinthető: Vezetéstámogató rendszer fejlesztése a BKV és a Siemens Mobility együttműködésében – YouTube 

Büszkék vagyunk arra is, hogy Társaságunk nemcsak elsődleges feladata, azaz aközösségi közlekedés üzemeltetése révén  járul hozzá a fenntarthatósághoz, hiszen az évek óta tervezetten zajló energiahatékonysági intézkedéseknek köszönhetően rendszeresen elnyeri az Energiatudatos Vállalat címet. 

Ne feledjék, hogy mi, a BKV dolgozói nemcsak szolgáltatóként, utasként is részesei vagyunk a főváros közösségi közlekedésének, Önökkel együtt mi is örömmel üdvözlünk minden eredményt, amely komfortosabbá teszi mindennapjainknak azt a részét, amelyet utazással töltünk!

 

Ünnepeink  

Idén lett 125 éves a Millenniumi Földalatti Vasút (M1), amelynek születésnapjáról a főpolgármester részvételével tartott ünnepélyes sajtótájékoztató keretében, valamint   a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum új időszaki kiállításával emlékeztünk meg. A kisföldalatti a világ első villamos üzemű földalatti vasútjaként maga a velünk élő történelem. Idén a 7-8. osztályosok számára kiírt, nagy népszerűségnek örvendő közlekedéstörténeti verseny témája is erre fókuszált. Az M1 jelenlegi telephelye is közel fél évszázados.  Virtuális túra Földalatti Vasúti Múzeum és egy Vlog segíti az érdeklődőket e jelentős műtárgy jobb megismerésében, melynek során az eredeti állapotában felújított 11-es pályaszámú, Öreg hölgy becenéven ismert motorkocsira is vethetnek egy pillantást. 

35 éve, június 4-én adták át az újjászületett Budavári Siklót. A 151 éves, csodálatos panorámát biztosító Budai Hegypálya a második világháborúban olyan súlyosan megrongálódott, hogy üzemeltetése egészen az 1985-ös teljeskörű rekonstrukcióig szünetelt, az utasok pedig csak 1986. június 4-én vehették ismét birtokba. 

 

Társadalmi felelősségvállalás – emberközeli BKV 

Társaságunk a fővárosban nemcsak biztos szolgáltatást nyújtó közlekedési cégként, a közlekedési kultúra jegyében van jelen, hanem résztvesz Budapest kulturális életében és a társadalmi felelősségvállalás terén is igyekszik szerepet vállalni.

E szemléletnek köszönhetően nyitottuk ki székházunkat a Budapest 100 építészeti-kulturális fesztivál és az Irodalom Éjszakája keretében, valamint emiatt láthatók bajuszos Combinók a nagykörúton novemberben és decemberben.  

Ebben az évben már harmadszor csatlakoztunk az EMMI által meghirdetett Fenntarthatósági Témahét rendezvényhez, amelynekcélja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között.  

A felnőttek és az iskolások mellett a legkisebb gyerekekről sem feledkeztünk meg, nagy örömmel hoztuk létre és adtuk át  a Dél-pesti garázsban a  BKV gördülő játszóházzá épített játszóbuszát, a duplacsuklós Van Hool AGG 300 típusú autóbuszt. A belseje önfeledt játékra tervezett színes elemekkel van megtöltve, a külsejét pedig valóban a gyermekek ízlése szerint dekoráltuk a rajzpályázatra beérkezett művek alapján. Terveink szerint mostantól nyílt napjaink, programjaink – gyermekek számára kínált – kedves színfoltja lesz a jármű. 

Örömmel tapasztaltuk, hogy a BKV-rajongók tábora nem csappant meg az utóbbi másfél évben sem. A kis óvodásoktól kezdve szinte minden korosztálytól érkeznek látogatói kérelmek, hogy megcsodálhassák, testközelből szemlélhessék meg az utakon nap mint nap látható, vagy éppen a ritkán felbukkanó járműveinket.Kollégáink a napi munka mellett igyekeznek időt szakítani a kérés teljesítésére – különösen akkor -, ha valamilyen fogyatékkal élő, betegséggel küzdő, vagy éppen nehéz családi helyzetben lévő érdeklődőről van szó. Hiszen segíteni, örömet okozni a kíséretet vállalónak is jóleső még akkor is, ha éppen a szabadidejét áldozza fel annak érdekében, hogy a másik embernek pár örömteli órát szerezzen. 

Facebook-oldalunkon és hivatalos YouTube-csatornánkon közölt rövid filmjeink és Vlogjaink segítségével  is törekszünk arra, hogy emberközelbe hozzuk a BKV-t, bepillantást nyerhetnek Társaságunk életébe, megismerhetik munkánkat a legavatottabbak – a BKV-s szakemberek – tolmácsolásában.

 

Ebben az évben is igyekeztünk méltó módon tisztelegni utasaink és a fővárosba látogatók előtt, és méltó módon köszönteni az év végi ünnepeket. Reméljük, hogy a hat kivilágított villamost és az ünnepi fogaskerekűt magában foglaló fényflottával és a  fénytrolikkal sikerül vidámságot, örömet szerezni 2021 végén mindannyiuknak! 

Köszönjük utasaink türelmét és kitartását! Kívánjuk, hogy teljen egészségben, jókedvben az óévből megmaradt néhány nap, és a 2022. év hozzon sok örömet, boldogságot! 

Kérjük, továbbra is kövessék a nálunk zajló eseményeket, legyenek velünk jövőre is!    

Honlap: https://www.bkv.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/bkvzrt1/

Instagram: https://www.instagram.com/bkvzrt_official/

A BKV arcai - miniportrék

BKV Virtuális telephely-látogatás

 

Boldog új évet kívánunk!  

 

BKV Zrt.