BKV.hu

Régi ismerős csilingel a budapesti utcákon

2011-08-08 12:47:42

Fotó: iho.hu /Ács AttilaAz első FVV csuklós villamos ötven éve, 1961-ben állt forgalomba Budapesten. A BKV jogelődje, a Fővárosi Villamos Vasút által gyártott járművek - közismertebb nevén a Bengálik - 1983-ban közlekedtek utoljára a fővárosban. Arról azonban, hogy mindannyian végleg nyugdíjba vonultak volna, szó sincs. Debrecenben manapság is napi szinten használják őket, Szegeden pedig tartalék járművekként várnak bevetésre, míg Miskolcon nosztalgiajáratként találkozhatunk velük.

 
Fotó: iho.hu /Ács Attila
A budapesti villamoshálózat jövőre lesz 125 éves. Az évforduló előtt nosztalgiajáratok indításával tiszteleg a BKV Zrt.: a meglévő favázas kocsik és az UV villamos mellett 28 évnyi távollét után újra a fővárosba érkezik a cívisvárosban szolgálatot teljesítő 492-es - a BKV kötelékében az egykori 1233-as - pályaszámú FVV csuklós villamos is. A debreceni utasoktól ünnepélyes keretek között elbúcsúzó, frissen festett, megújult Bengáli az idén kora ősztől egy éven át vendégeskedik a fővárosban. Ez idő alatt többször találkozhatnak majd az ötvenes éveket idéző lekerekített formájú villamossal és a BKV tulajdonában lévő nosztalgiakocsikkal Budapest villamosvonalain.
 
Bízunk benne, hogy mind a fiatalok, mind pedig az idősebbek örömmel fedezik fel a nosztalgiajáratok nyújtotta különleges élményt, és e sajátságos időutazások népszerűségét tovább növeli a BKV-nál vendégeskedő Bengáli is.


Fotók: iho.hu / Ács Attila