BKV.hu

Reagálás Bíró Endre, a Metróért egyesület elnökének június 26-i levelére

2018-06-27 08:51:21

Tisztelt Bíró Endre Úr!
Elnök
Metróért Egyesület
 
Főpolgármester úrnak 2018. június 26-án küldött elektronikus levelét válaszadásra megkapva az alábbi tájékoztatást adom:
 
Furcsálljuk azt a kijelentését, hogy „az első perctől nyilvánvaló való volt, hogy a tender problémákat fog generálni”…., ugyanis Ön is részt vett az M3 metró járműparkjának felújítása – közbeszerzési eljárás projektben a Külső Szakértői Felügyelő Bizottság tagjaként. Az Ön megállapítása ennek ismeretében nehezen értelmezhető. Egy olyan, 69 Mrd Ft-os, több éves lefutású projektről nyilatkozik, amely szerződés szerint, mind minőségében, mind mennyiségében, véghatáridőre sikeresen teljesült. Ez pedig mind magyar, mind európai viszonylatban példaértékű, egy ilyen volumenű projekt esetében. Szerződésben került rögzítésre, hogy a budapesti metrószerelvények élettartama a felújítást követően garantáltan 30 év. 
 
Mivel Főpolgármester úr a projekt állapotáról mindig Társaságunktól kapta a hivatalos információkat, ezért határozottan visszautasítjuk a hitelesség megkérdőjelezésének feltételezését. Történtek meghibásodások, a külső beavatkozásra utaló jelek esetében hivatalos rendőrségi feljelentéssel is éltünk. A szerelvények üzembehelyezését követő időszakban az utasforgalmat érintő hibák száma alacsonyabb volt, mint korábban az ALSTOM járművek esetében volt tapasztalható.
 
A kétségesnek tartott korrózióvédelem megjegyzését megalapozatlannak tartjuk, tekintettel arra, hogy az üzemeltetés során folyamatosan ellenőrizzük a járművek állapotát és szükség esetén a szerződés biztosította lehetőségekkel élünk a vállalkozó partner felé. Mindezen túlmenően a szerelvények vizsgálata az Elsőfokú Vasúti Hatóság (NKH) előírásai alapján egy, a feladat ellátásához szükséges felkészültséggel, illetve hatósági kijelöléssel rendelkező, minőséget garantáló független megfelelőség értékelő szervezet bevonásával történt, ezért a javaslata egy újabb független vizsgálatra szakmailag nem indokolható.
 
Tisztelt Bíró Endre Úr!
 
Kérjük, a leírtak fényében ítélje meg a projekt sikerességét. Magunk részéről, mint üzemeltetést végző szervezet, lényegesen nagyobb felelősséggel, nagyobb szakmai felkészültséggel járunk el, mint egy civil szervezet és ezeken az alapokon nyugvó döntésekkel mindent megteszünk a projekt hosszú távú sikeréért, az utazóközönség biztonságos és megfelelő színvonalú kiszolgálása érdekében.
 
Budapest, 2018. június 27.
 
 
Üdvözlettel: Bolla Tibor
              elnök-vezérigazgató

Bíró Endre megkeresése Tarlós István főpolgármesterhez