BKV.hu

Reagálás az index tervezett cikkére

Kedves Tenczer úr!

Az alábbiakban küldöm a Kocsis úrnak írt cikk tervezetre készült reagálásunkat. További kérdések esetén állunk rendelkezésre:

Az adatvédelmi biztos munkatársai június 19-én pénteken jártak Társaságunk Száva villamos kocsiszínében, ahol megtekintették a kamerával felszerelt mindkét járművet, egy TW6000-es villamost és egy VOLVO autóbuszt. A szemlét követően a feltett kérdéseikre választ kaptak. A BKV szakembereivel történt egyeztetést követően megnéztek egy felvétel részletet illusztráció jelleggel. Nem került szóba, hogy további kérdéseket fognak küldeni Társaságunk részére az ombudsmani hivatalból, de természetesen amennyiben igen, a kérdéseket készséggel megválaszoljuk, és az ombudsman ajánlásait is fel fogjuk használni.

A BKV Zrt. egyes járműveinek ellenőrzésével kapcsolatos elképzelései szerint: csak Rendőrségi feljelentés során a nyomozó szervezet kérésére, és csak a Rendőrség nyerhetné ki a felvételeket a rögzítőből! A felvételek 72 órán belül automatikusan letörlésre kerülnek a berendezések által. Amennyiben bűncselekmény során a felvételeket felhasználná a nyomozó szervezet, akkor a felhasználás folyamatát és módját - előre rögzített és szabályozott módon - a Rendőrség felügyelné. A közfeladatot közvetlenül ellátó munkatársaival szemben terjedő erőszak visszaszorításának, továbbá a közpénzből fenntartott vagyon tárgyak rongálásával kapcsolatos védelemnek egyik lehetséges és utolsóként alkalmazott eszköze a járművek bekamerázása.

Eddig Társaságunk megtett minden tőle elvárható lépést a társadalmi összefogás előmozdítása érdekében, azonban sajnálatos módon a járművezetőink, ellenőreink és más munkatársaink ellen irányuló, fizikai erőszakban megnyilvánuló támadások nem hogy nem csökkentek, hanem nőttek az utóbbi időben.

A járműveken egyébként jól látható helyen matrica jelzi az utasok részére, hogy kamerával ellátott járművet vesznek igénybe.

A BKV Zrt. kísérleti jelleggel szerelte fel a kamerákat a járművezetők, jegyellenőrök és más munkatársai védelmében, azok végleges alkalmazásáról még nem született döntés.

Üdvözlettel

Székelyné Pásztor Erzsébet

BKV Zrt.