BKV.hu

Reagálás a szakszervezet valótlan állításaira

2017-10-25 11:06:07

Az M3 metróvonal rekonstrukciója miatt a BKV-ra háruló többletfeladatok ellátása kiemelt feladata Társaságunknak.
 
Visszautasítjuk, hogy az autóbuszvezetők bérezését illetően bárkit is hátrányos megkülönböztetés érne, illetve, hogy új kollégáinknak több fizetést kínálnánk! A BKV Zrt. az autóbusz-és trolibusz járművezetői létszám növelése érdekében széleskörű kampányt folytat, több csatornán igyekszik a képzett járművezetőket, illetve a potenciális tanulókat megszólítani. Ezzel szemben a valótlan információk terjesztése – ami az aláírásgyűjtés alapja - ,  belső feszültségeket  gerjeszt és  Társaságunknak kárt okoz. Határozottan elutasítjuk az ilyen lépéseket, amelyek végsősoron a fővárosban közlekedőknek kiemelten fontos metrópótlást is veszélyeztetik.
 
Határozottan cáfoljuk, hogy bárkit is hátrányos megkülönböztetés érne. A toborzásban szereplő bérek alapja ugyanis pont a jelenlegi buszvezetők – havi pótlékokkal számított – átlagkeresete, vagyis a jelenlegi és a jövendőbeli kollégák bérezése azonos módszertani kalkuláció alapján történik, így – hangsúlyozzuk még egyszer– semmilyen megkülönböztetés nem érhet senkit. Egyben ez azt is jelenti tehát, hogy kollégáink követelése könnyen teljesíthető: már teljesült. Így szintén nincs szükség félreértett vagy tudatosan félremagyarázott üzenetekre feléjük.
 
Mint azt Társaságunk dolgozói is tudják, minden kezdő járművezető legalább nettó 200 ezer Ft-os (azaz bruttó kb. 300 ezer forintos) jövedelmet vihet haza egy-egy ledolgozott hónap után. Járművezetőink azonban ennél lényegesen magasabb jövedelmet is elérhetnek, ezt mutatja az is, hogy az elmúlt hónapok jövedelem átlaga ezekben a munkakörökben (tehát valamennyi autóbusz- és trolibuszvezetőre vonatkoztatva) bruttó 400 ezer Ft volt – ez jelent meg az új hirdetéseinkben is.
 
Ismerve tehát a munkatársak jövedelem viszonyait, nem értjük, milyen vélt sérelmet fújtak fel azok, akik a mostani vitát és nézetkülönbséget gerjesztik. Természetes, hogy az új munkatársak megszerzése mellett a régiek megtartása ugyanolyan fontos - ezért is kezdődtek el már szeptemberben – széles kört bevonva – a jövő évi bértárgyalások.
Tekintettel az autóbusz- és trolibuszvezetői hiányra, továbbra is várjuk a járművezető (valamint járművezető gyakornok, tanuló) munkakörökre jelentkezőket, leendő kollégáinkat!
 
Üdvözlettel:

BKV Zrt.