BKV.hu

Reagálás a Népszabadság cikkére

Tisztelt Főszerkesztő Úr!


Érdeklődéssel olvastam lapjuk mai számában az Élet és Irodalom munkatársának, Megyesi Gusztávnak írását. Megdöbbentem, mert a BKV-tól sem a szerző, sem a szerkesztőség nem kért információt, s az Index.hu hírportál nem hivatalos forrásból származó értesülései, valamint személyes véleménye alapján egy vállalat intézkedési tervezete fölött - hangsúlyozom: tervezetéről, annak végleges elkészülte előtt - tör pálcát anélkül, hogy ismerné annak teljes tartalmát. Éppen ezért - ha most már utólag is - kérem ezzel kapcsolatos álláspontunk leközlését.


A Megyesi Gusztáv által közölt "Pandémia" című írás állításával ellentétben az Index.hu nem tette közzé a BKV pandémiás tervét. Nem tehette közzé, mert egyelőre csak munkaanyag létezik, melyen jelenleg a vállalat szakemberei még dolgoznak. A munkaanyag a Nemzeti Influenza Pandémiás Terv előírásai alapján készül, s célja a járványra való felkészülés, egy esetleges járvány negatív hatásainak mérséklése, a vállalat dolgozóinak egészségvédelme, a közösségi közlekedés folytonosságának fenntartása.


Konkrét vészhelyzet esetén - a sajtóban megjelent értesülésekkel ellentétben - az utasokkal közvetlenül kapcsolatba kerülő alkalmazottak (járművezetők, jegypénztárosok, ellenőrök, stb.) és a Társaság vezetői megkülönböztetés és sorrend nélkül részesülnek az oltóanyagból. A tervezetet épp csak átfutó újságírónak szemmel láthatólag az is elkerülte a figyelmét, hogy a vulkanizáló munkakörben foglalkoztatott kollégák csak a betűrendi felsorolás miatt kerültek a lista aljára, de ez egyúttal nem jelent fontossági sorrendet. Mivel azonban a pandémiás terv munkaanyaga nem jóváhagyott döntéselőkészítő anyag, jelen készültségi állapotában nem áll módunkban a sajtó nyilvánossága elé tárni azt.


A hasonlóan szubjektív, hiányos ismereteken alapuló véleménynyilvánítás elkerülése végett a jövőben kérem, hogy mellőzzék az ilyen megközelítést, s az objektív tájékoztatás érdekében kérdezzék meg az érintett felet is.


2009. május 6.


Üdvözlettel és tisztelettel:


Dr. Székelyné Pásztor Erzsébet