BKV.hu

Reagálás a Kőbányai Magazin cikkére

Tisztelt Szerkesztőség!

 

A Kőbányai Magazin március 18-i számában megjelent "Hogyan tűnik el 900 munkavállaló a BKV buszágazatából" c. cikkre az alábbi tájékoztatást adjuk, egyúttal kérjük, szíveskedjenek megjelentetni alábbi hivatalos tájékoztatásunkat:

 

Amint azt Önök is tudják, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2013 tavaszán döntött az agglomerációs térség buszközlekedésének átalakításáról. Ennek következtében áprilistól júniusig több ütemben összesen 150 új busz áll forgalomba a Budapest 10 agglomerációs településére közlekedő vonalakon, amelyeket 8 éven át a Volánbusz fog üzemeltetni.  

A kialakult helyzetben a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat leghatározottabb elvárása az volt, hogy a szolgáltatóváltás kapcsán továbbfoglalkoztassák a járművezetőinket, ezért nem igaz az Önök által közölt 900 fős elbocsátás, ugyanis a BKV érintett 320 buszvezetőjét a Volánbusz átveszi. Ezen túlmenően pedig átképzéssel, átirányítással igyekszik majd megoldani a BKV vezetése azoknak a dolgozóknak a helyzetét, akiknek a "karbantartói kapacitás szűkülése kapcsán" veszélybe kerülne az állása.

Az átvétel módjáról jelenleg is tárgyalunk az új szolgáltatóval.

Kérjük engedje meg, hogy emlékeztessük Tarlós István főpolgármester nyilatkozatára, miszerint "nem fordulhat elő olyan, hogy a BKV Zrt.-nek járművezetőket kelljen elbocsátania azért, mert a Volánbusz nem foglalkoztatja őket".

A jelenlegi helyzetben a BKV Zrt. menedzsmentje a Társaság és a dolgozók érdekeit szem előtt tartva mindent megtesz annak érdekében, hogy az új szolgáltató megjelenéséből származó veszteség minél kisebb mértékű legyen. Az előzetes tárgyalásokon elhangzottak szerint a Volánbusz - bár nem kötelezettsége - lát reális lehetőséget arra, hogy felvegyen néhány, közvetlenül a szolgáltatási tevékenységéhez kapcsolódó BKV-s karbantartót, diszpécsert, beosztáskészítőt, teljesítményrögzítőt.

 

Üdvözlettel:

 

BKV Zrt.