BKV.hu

Reagálás a BKV figyelő blog bejegyzésére

Tisztelt Király Dávid!
 
A BKV figyelőn megjelent "Dohányzásra kijelölt busz" c. bejegyzésre az alábbi tájékoztatást adjuk:
 
Az érvényes utazási jogosultsággal rendelkezők részére lehetővé kell tennünk, hogy utazási igényük esetén felszálljanak járműveinkre, amelyeken természetesen tilos a dohányzás.
 
A blog bejegyzésben leírt helyszín és időpont alapján szóba jöhető autóbuszvezetőket meghallgattuk, rendkívüli esetre egyikőjük sem emlékezett, és utasoktól sem kaptak jelzést erre vonatkozólag.
 
A 98-as járaton első ajtós felszállási rend van érvényben, ezért járművezetőnk a felszálló fiatalok utazási jogosultságát ellenőrizte, és nem tapasztalt az utazásból való kizárásra utaló viselkedést.
 
Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a zárt vezetőfülke és az mögötte elhelyezkedő motor hangja tompítja az utastérben keletkező zajokat, ezért azok a járművezető számára nem keltenek oly mértékű zavaró hatást, mint a szomszédos üléseken tartózkodóknak. Ennek következtében feltételezhető, hogy kollégánk nem figyelt fel a fiatalok hangoskodására, a dohányzást pedig nem érzékelhette, hiszen – a leírtak szerint - a jármű hátsó részében történt – a hátul keletkező dohányfüst csak jóval később, vagy egyáltalán nem érzékelhető a buszvezetők számára.
 
A blog bejegyzésben szereplő szituáció esetén a legjobb megoldás, ha utasaink a járművezetőtől kérnek segítséget, hiszen neki lehetősége van gyorsan értesíteni a hatóságot a FUTÁR rendszeren keresztül. Mindenközben a busz tovább közlekedik, így a renitens magatartást tanúsítók csupán annyit érzékelnek, hogy néhány megállóval később már a rendőrök várják a járművet. Így a többi utas számára is biztosítjuk a tovább utazás lehetőségét. Természetesen ez csak akkor lehet megoldás, ha nem történik fizikai bántalmazás vagy kontaktus a járművön.
 
Üdvözlettel:
BKV Zrt.