BKV.hu

Rába futóművel rója az utakat a BKV üzemeltetésében közlekedő hibrid hajtású autóbusz

2015-03-09 13:00:11
Új elemek a budapesti közösségi közlekedés járműparkjában

Még e hónapban forgalomba áll a BKV üzemeltetésében az a hibrid autóbusz, amelybe a Rába Jármű Kft. sikeresen adaptálta saját fejlesztésű portál futóművét.
 
Tarlós István főpolgármester programjának megfelelően a főváros, a BKK és a BKV kiemelt célja a budapesti autóbusz járműpark megújítása, a közösségi közlekedés színvonalának emelése. Ennek egyik fontos állomása, hogy hibrid járműveket is bevonnak a közösségi közlekedésbe.
Most először szereltek be Rába futóművet hibrid járműbe, így a gyártmányt éles üzemi körülmények között tudják kipróbálni: a Rába és a BKV megállapodtak ugyanis arról, hogy a buszt a fővárosi forgalomban is tesztelik. A szenzorokkal és mérőműszerekkel felkészített futómű mellett a Rába a móri üzemében gyártott saját üléseit is beszerelte a Volvo 7700 típusú járműbe. A két cég közötti együttműködés a nyilvánvaló gazdasági előnyök mellett a főváros lakosságának és utazóközönségének is hasznos, mert elősegíti, hogy csendesebb, tisztább, kényelmesebb és költséghatékonyabb legyen a közösségi közlekedés.
A hibrid buszok előnye, hogy 40-50%-kal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, és csendes, elektromotoros indulást tesznek lehetővé. Egy hibrid autóbusz így – a futásteljesítménytől függően – a 10 éves tervezett ciklusa alatt akár 20-25 ezer liter üzemanyagot is megtakaríthat, ezzel mintegy 66 tonna széndioxid-terheléstől kíméli meg a légkört.
 
BKK Zrt.

Rába Járműipari Holding Nyrt.