BKV.hu

Padlógázon a BKV

2015-01-27 14:13:00

Immár 18 új Ikarus a BKV flottában
 
A BKV Zrt. naponta mintegy 1000 darab autóbuszt ad forgalomba, most mégis 18 Ikarus 127V2 típusú, PKD („Partially Knocked-Down kit”) konstrukcióban készült buszról számolunk be, melyekre igazán büszkék vagyunk.
 
Noha a BKV Zrt. naponta mintegy 1000 darab autóbuszt ad forgalomba, most mégis 18 darab újabb jármű életre keltésére lehetünk méltán büszkék. A részelemenként beérkezett buszok („Partially Knocked-Down kit”) összeszerelési projektjének indulásától számítottan alig 7 hónap elteltével forgalmi engedélyt kapott ugyanis az Ikarus 127V2 típusokból álló flotta utolsó tagja is, ami nem csak a hazai ipar életképességét, de a BKV Zrt. kollektívájának lelkesedését és rátermettségét is hűen példázza.
Az első három – PKD betűsorral kezdődő rendszámú – autóbusszal gyűjtött tapasztalatok alapján a döntéshozók bizalmat szavaztak a projekt folytatásának, így támogatást nyert a szerződés opcionális, további 15 darabos mennyiségének lehívása is. Ennek köszönhetően utasaink nem csupán a kor elvárásainak megfelelő, minden tekintetben modern autóbuszokkal találkozhatnak a fővárosban, de ezzel párhuzamosan az Ikarus márkanevet korábban kiérdemelten megalapozó, koros járműveink nyugdíjazására is lehetőség nyílik.
A flotta 18 új tagja a műszaki tartalmat illetően is beleillik az európai konkurensek élvonalába. Az alacsonypadlós, légkondicionált autóbuszt korszerű, minden igényt kielégítő erőforrás hajtja: a 284 lóerős csúcsteljesítményű, 1055 Nm maximális forgatónyomatékkal rendelkező hathengeres dízelmotor kiemelkedő dinamizmust biztosít az Ikarus 127V2 számára, hogy az még teljes terheléssel is képes legyen felvenni a fővárosi forgalom ritmusát. A modern, takarékos dízelmotorhoz hatsebességes automata nyomatékváltó társul, mely a fokozatok kifinomult kapcsolásával nagymértékben hozzájárul az utasok komfortérzetének javításához. Az új autóbuszok környezettudatosságának köszönhetően a korábbi modelleknél olcsóbban üzemeltethetők, illetve – a nagy arányban hazai beszállítói körnek köszönhetően – kedvezően fenntarthatók.
A 12,7 méter hosszú járművek 29 ülő- és 40 állóhellyel összesen 69 utas szállítását teszik lehetővé, a második utasajtóhoz beépített rámpának, illetve az utastérben megfelelően kialakított helynek köszönhetően kerekesszékkel is biztonságos utazást tesznek lehetővé.
Egyik járulékos előny például, hogy a PKD projektben a gyártó és a megrendelő közötti egyeztetések már csak a területi közelségnek köszönhetően is gördülékenyen folynak. Így biztosítható a minőség folyamatos fejlesztése, és – például egy globális gyártóval szemben – a fővárosi utazóközönség igényeinek egyre magasabb színvonalon történő  kielégítése. Mindeközben reményeink szerint a tovább növekvő volumennek köszönhetően a saját összeszerelésű autóbuszok mintegy 12 százalékos árelőnye is emelhető.
A közösségi közlekedési szolgáltató meghatározó szerepének betöltéséhez, a magasabb szolgáltatási színvonal biztosításához, illetve a környezet védelme érdekében tett erőfeszítéseink fokozásához elengedhetetlen a jelenlegi autóbusz-állomány további megújítása. Bár mind munkatársaink, mind partnereink számos nehézség leküzdése után büszkén szemlélhetik a 18 darab felsorakozó autóbuszt, ez nem jelenti azt, hogy a BKV szakemberei  hátradőlhetnek székeikben. A megfeszített munka folytatódik annak érdekében, hogy a BKV Zrt. továbbra is versenyképes maradjon, melynek egyik alappillére a saját hatáskörben épített járműállomány.
 
Társaságunk ezúton is szeretné megköszönni minden kolléga hatékony és eredményes együttműködését, ami hosszútávon hozzájárulhat a saját kivitelezésben épített járművekből álló, folyamatos megújulásra képes flotta felállításához.
 

BKV Zrt.