BKV.hu

Ózonos takarítást tesztel a BKV

2020-03-24 16:34:50

Mától ózonos fertőtlenítést tesztelünk autóbuszainknál. A technológia sikerrel veszi fel a harcot a levegőben és a felületeken megtapadó vírusok, baktériumok és gombák ellen. Az új helyzet új megoldások alkalmazására ösztönzi szakembereinket: a BKV gumikerekű ágazata hagyományos és innovatív technológiákkal is védi munkatársait és utasait annak érdekében, hogy a közösségi közlekedés ebben a rendkívüli helyzetben is biztonságos, jó alternatíva legyen.

A járványügyi veszélyhelyzetben – a többi ágazathoz hasonlóan – az autótóbusz- és trolibusz-közlekedés működtetése során is minden eszközt bevetünk utasaink és dolgozóink védelmében. 980 autóbuszával és 145 trolibuszával a BKV gumikerekű ágazata üzemelteti a Társaság legnagyobb számú járműállományát és foglalkoztatja a legtöbb járművezetőt Budapesten. Ezért is fontos, hogy a szakterület azonnal reagáljon az állandóan változó helyzetre, és kellő gyorsasággal adaptálja az egyre szigorúbb szabályokat járművezetőink és utasaink védelmében, és eközben továbbra is keresse azokat a megoldásokat, amelyek hatékonyak lehetnek a járvány terjedésének lassításában.

Ózonnal a vírus ellen

Ahogy arról Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója is beszámolt, a korábban meghozott intézkedésen túl Társaságunk egy innovatív technológia alkalmazásával is igyekszik a védekezés hatékonyságát növelni az autóbusz- és trolibusz-ágazatban: mostantól – pilot projekt keretében - ózonos fertőtlenítéssel egészítjük ki a járműveken eddig alkalmazott fertőtlenítő takarítást. Az ózongáz az egyik legerősebb fertőtlenítéshez használt hatóanyag, amely 50-szer hatékonyabb és 3000-szer gyorsabb, mint a klór. Nincs olyan kórokozó, amely ellent tud állni az ózon fertőtlenítő erejének, így a levegőben, felületeken megtapadó vírusok, baktériumok és gombák elleni harcban is hatékony segítség. Az ózongázzal történő kezelés során semmilyen vegyszerre nincs szükség, így a tisztítási folyamat környezetbarát. Amikor a rendkívül reaktív ózonmolekulák baktériumokkal, vírusokkal és egyéb szagokat okozó részecskékkel érintkeznek, bekövetkezik az oxidáció, amely során ezek a káros részecskék elpusztulnak, miközben az ózonmolekula oxigénné (O2) alakul át a kémiai folyamat végén. A kezelés után tehát nem marad más, mint friss, oxigéndús levegő. Az első ózonnal fertőtlenített jármű a mai napon állt forgalomba. Amennyiben a módszer eredményesnek bizonyul autóbuszainknál, az eljárás alkalmazását a későbbiekben a BKV teljes gumikerekű állományára kiterjesztjük.

Eddigi intézkedéseink

A BKV minden ágazatára érvényes, szigorú takarítási normák betartása, a napi szintű   vegyszeres fertőtlenítés az autóbuszok és trolibuszok esetében is prioritás. Napi gyakorisággal, a napi takarítási technológiához kapcsolódóan sor kerül az utasokkal érintkező felületek, valamint a járművezetői fülke fertőtlenítésére. Fertőtlenítik a kapaszkodókat, az ülések és támlák műanyag peremeit, és felületeit, a nyomógombokat és környezetüket, az ajtókat, a vezetőfülke valamennyi kezelőszervét, az üléseket.
Szintén megtörtént a telephelyi kézfertőtlenítő adagolók kihelyezése telephelyeinken és valamennyi autóbusz- és trolibusz-végállomáson fertőtlenítő hatású kéztisztító áll rendelkezésre minden dolgozónk számára. A legkockázatosabb munkakörben dolgozó járművezetők részére kézfertőtlenítő szert oszt Társaságunk, valamint valamennyi autóbusz- és trolibuszvezető részére védőmaszkot szerzünk be és osztunk ki, beérkezésüket követően azonnal. Továbbra is érvényben vannak a közösségi közlekedés minden szereplőjének védelmére hozott intézkedéseink, mint az új felszállási rend, a kordonozás, valamint – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetésével összhangban a készpénzzel történő érintkezés elkerülése érdekében – a járműveken történő jegyértékesítés felfüggesztése.

Eddigi intézkedéseinkről részletesen itt olvashat: ( https://www.bkv.hu/hu/koronavirus )

BKV Zrt.