BKV.hu

Ősztől a hűvösvölgyi vonalon is közlekedhetnek a CAF-villamosok

2023-07-25 09:46:00

Az előzetes terveknek megfelelően halad a BKV Zrt. idei legnagyobb beruházása, a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy végállomás közötti villamosvonal felújítása. A korszerűsítést követően, 2023 szeptemberétől már Hűvösvölgybe is el lehet jutni a modern, alacsonypadlós CAF-villamosokkal.

 

A beruházás részeként 3400 vágányméteren korszerűsítjük a villamospályát, kitérőket, hajtóműveket, váltófűtést cserélünk, vágányokat építünk át. A sínek mellett 2200 köbméter zúzott követ cserélünk ki. Mivel a modern, ezáltal dinamikusabb és légkondicionálóval felszerelt CAF-villamosok áramfelvételi igénye és hatékony hálózati visszatáplálási képessége megköveteli, fejleszteni kell az áramellátási rendszert is. 11 720 folyóméter földkábelt fektetünk le, ez egymás mögé helyezve olyan hosszú lenne, mint nagyjából 345 darab CAF5 villamos egymás után állítva. Kicserélünk 129 felsővezeték oszlopot és korszerűsítünk 2 áramátalakító gépházat. Átépítjük, akadálymentesítjük a Kelemen László utca, a Zuhatag sor, valamint a Heinrich István utca megállóhelyeket is.

 

Az elmúlt öt hétben jellemzően befejeződtek a bontási munkák és megkezdődtek az építések. A Széll Kálmán tér – Budagyöngye állomások között a villamospálya rekonstrukciója elkészült, most következik az áramellátási- és jelzőberendezések felújítása. A vonal többi részén párhuzamosan zajlanak a pályaépítési, áramellátási és jelzőberendezési munkák.

 

A felújítást a BKV irányítása és ellenőrzése mellett közbeszerzésen kiválasztott kivitelező cégek végzik. A Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy végállomás közötti villamosvonal rekonstrukciójának teljes becsült összege 5,6 milliárd forint, amely tartalmazza az utasok által közvetlenül nem látható, áramellátást biztosító gépházak korszerűsítésének munkáit, valamint az építés- és autóbuszpótlás forgalomtechnikai költségeit is. A beruházást fővárosi önkormányzati forrásból finanszírozza a BKV.

 

A pályarekonstrukció része a budapesti közösségi közlekedés fejlesztésének, amelynek egyik célja, hogy minél több vonalon lehessen alacsonypadlós, modern villamosokkal utazni. Ugyan a felújítás a nyári, iskolai szünet idején zajlik, a villamos forgalmat nem akadályozó munkákra még szeptemberben is számítani kell majd. Továbbra is köszönjük az utasok és a fővárosi utakon közlekedők megértését és türelmét.

 

2023. július 25.

BKV Zrt.


A cikk galériája