BKV.hu

Nyílt nap a Fogaskerekű Vasút telephelyén – 40 éves az SGP-fogas

2013-09-18 14:15:23

Négy évtizeddel ezelőtt, 1973-ban fejeződött be a fogaskerekű vasút átépítése. Az 1874-ben, a világon az elsők között megépített hegyi vasút Budapest egyesülésének századik évfordulója alkalmából nyerte el mai arculatát. A „modern fogas” 40. születésnapja alkalmából, szeptember 21-én szombaton a Fogaskerekű Vasút telephelyére invitálja az érdeklődőket a BKV és a BKK. A Kulturális Örökség Napjaival egybekötött programon sok érdekesség várja az látogatókat, bepillanthatnak az unikális vasútüzem kulisszái mögé.
1973-ban, Budapest egyesülésének centenáriumára újították fel a fogaskerekű vasút teljes vonalát, és ekkor szerezték be a ma is közlekedő piros-fehér szerelvényeket a neves osztrák járműgyártótól, az osztrák Simmering-Graz-Paukertől, az SGP-től. Az egy motorkocsiból és egy vezetőállásos pótkocsiból álló szerelvények immár 40 éve szállítják az utasokat a Városmajortól a Széchenyi-hegyig.
 
Utasaink eddig még nem láthatták, de a nyílt napon megmutatjuk, mit lát a fogas vezetője: az érdeklődők az SGP szerelvény vezetőfülkéjébe is beléphetnek, ami óriási élmény kicsiknek és nagyoknak.
 
A helyszínen megtekinthető még a Budai Svábhegyi Vasút 2-es pályaszámú, eredetileg 1874-ben gyártott, a BKV által a közelmúltban felújított személykocsija valamint a fogaskerekű vasút 1928-as gyártású, szintén korhűn felújított Ganz-gyártmányú, 30-as pályaszámú mozdonya és 40-es pályaszámú Rowan pótkocsija is.
 
A járművekkel való ismerkedésen kívül lehetőség lesz kreatív foglalkozásokba bekapcsolódni, illetve a telephelyet is megtekinteni.
 
Időpont: szeptember 21. szombat, 10:00 - 16:00
Helyszín: Budapest, XII. kerület, Városmajor, Fogaskerekű Járműtelep
Megközelíthető: az 59-es, 61-es villamosok és az 5-ös, 22-es, 91-es, 155-ös, 156-os és 222-es autóbuszok Városmajor megállójától.
 
Múzeumok föld alatt és föld felett
 
A BKV idén is több helyszínen, számos programmal csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz: a Fogaskerekű Vasút telephelye mellett múzeumainkban várjuk az érdeklődőket: a Földalatti Vasúti Múzeumban a Deák Ferenc téren és Szentendrén, a Városi Tömegközlekedési Múzeumban. Mindkét múzeum díjmentesen látogatható szeptember 21-én és 22-én, szombaton és vasárnap.
 
A Földalatti Vasúti Múzeumban a hétvégén látható utoljára a Formaruhák hetedhét országból című kiállításunk! Ne hagyják ki, ha még nem látták!
 
A helyszínek:
Földalatti Vasúti Múzeum: Budapest, Deák Ferenc téri aluljáró. Nyitva tartás szombat-vasárnap: 10.00-17.00).
Városi Tömegközlekedési Múzeum: Szentendre, Dózsa György út 3.,  a hév végállomás mellett. Nyitva tartás szombat-vasárnap: 10.00-17.00.
 
Nosztalgia a síneken
 
Az Európai Mobilitási Hét és a Kulturális Örökség Napja alkalmából szeptember 21-én és 22-én, szombaton és vasárnap is közlekednek Budapesten a nosztalgiavillamosok!
 
Szeptember 21-én az 1900-as évek elejét idéző favázas villamos, 22-én pedig az 1970-es évek állapotában felújított, de 1906-ban gyártott acélvázas villamos közlekedik a Deák Ferenc tér M és a Batthyány tér M+H között a Szent Gellért tér érintésével.
 
Az Európai Mobilitási Hét további programjairól a www.bkk.hu/mobilitasihet webcímen olvashatnak bővebben.
 
A nosztalgiavillamosok menetrendje a www.bkk.hu/nosztalgia internetes oldalon olvasható.
 
BKV Zrt.
Budapesti Közlekedési Központ