BKV.hu

Nyílt nappal ünnepli a BKV Dél-pesti autóbuszgarázsa a 40. születésnapját

2023-08-29 13:49:00

Szeptember 2-án, szombaton folytatódik a BKV járműtelephelyein rendezett nyílt napok idei sorozata. Ezúttal a Dél-pesti Autóbuszgarázsban várja számtalan ingyenes program az érdeklődőket, egyes programokon azonban – online vagy helyszíni – regisztrációval lehet csak részt venni.

Az idén 40 éves telephelyre látogatók nemcsak az innen nap mint nap kiálló autóbuszokat nézhetik meg „testközelből”, hanem olyan különleges járműveket is, mint az Ikarus 211, az Ikarus 521, az Ikarus 280 Malév-busz vagy az Ikarus 280 Lőbusz, valamint a BKV értékmentő tevékenységének legújabb példányát, amelynek típusát a rendezvény napján és helyszínén fogjuk felfedni.  

 

Online regisztrációk:

csatolt információs térkép segíti a helyszínen történő eligazodást, ahol többek között lehetőség lesz az autóbusz-vezetés kipróbálására, és néhányan beülhetnek egy önvezető autóba is. Mindkét programra előzetes, online regisztráció szükséges az alábbi linkeken

https://www.bkv.hu/hu/esemeny/onvezeto-jarmu-7744

https://www.bkv.hu/hu/esemeny/tanulovezetes_2341

Az érdeklődők betekinthetnek a Dél-pesti Autóbuszgarázs mindennapjaiba, megnézhetik például, hogyan működik a FOGMAKER automata-tűzoltórendszer. A nosztalgia járművek szerelmesei csodaszép veteránautókat is láthatnak majd. A gyerekeket pedig a duplacsuklós Van Hool játszóbusz és ugrálóvár várja. A rendezvényen fellép a Jolene Drive zenekar.

A közösségi közlekedés rajongói számára a Dél-pesti nyílt napon lesz először elérhető az Ikarus 280 típusú, BPO-477-es csuklós autóbusz 1:87 méretű makettje. Számos más ajándéktárgy is várja a vásárlókat: mese- és szakkönyvek, hűtőmágnesek, kulcstartók, pólók, baseball sapkák. Relikviákat is lehet vásárolni, egyebek mellett „igazi” járművekből kiszerelt vészjelző nyomógombot, utastéri kapaszkodót, vagy éppen az Ikarus feliratú rendszám feletti díszlécet. Az ajándéktárgyak megvásárolhatók a BKV webshopjában és üzletében (1072 Budapest, Akácfa utca 22.) is.

A Dél-pesti Autóbuszgarázst 1983. szeptember 28-án adták át. 40 éve folyamatosan szolgálja ki járművekkel Budapest déli és keleti területeinek egy részét. A mostani telephelytől néhány száz méterre már az 1950-es évek végétől üzemelt egy garázs. 1957 második felében a Köztisztasági Hivataltól átvett „rozsda és romhalmazt” – a dolgozók lelkes segítségével – néhány hónap alatt autóbuszokat tároló, karbantartó és üzemeltető teleppé alakították át. Az üzemegység akkor Kilián György nevét vette fel és 1958. április 4-én nyitották meg. 

Az Dél-pesti Autóbuszgarázs ingyenes nyílt napjára szeptember 2-án, szombaton 10:00 és 16:00 között várjuk az érdeklődőket, belépés 15:30-ig. A programváltozás jogát fenntartjuk.

 

Helyszín:

ATÜI Dél-pesti Divízió (Dél-pesti Autóbuszgarázs) 1194 Budapest, Méta utca 39. 

A rendezvény megközelíthető a csatolt menetrend szerinti nosztalgiajárattal Kőbánya-Kispest és Soroksár felől, Kőbányáról 9:30-tól, a soroksári Auchan Áruháztól 10 órától indulnak az Ikarus 280-as típusú autóbuszok.

A járműtelepre el lehet jutni menetrendszerinti járatokkal (36, 54, 55, 84E, 89E, 198, 294E) is. 

Mindenképpen javasoljuk az említett járatok igénybevételét, mert a buszgarázs körül a parkolás nem lehetséges!

 

2023. augusztus 29.

BKV Zrt.


Csatolt dokumentumok: