BKV.hu

Nincs döntés autóbusz beszerzésről

A BKV Zrt. nem rendelkezik elegendő járművel a Paraméterkönyvben előírt szolgáltatások teljesítéséhez, ezért 40 autóbusz azonnali beszerzésére van szükség. Jelenleg vezetői döntés semmilyen autóbusz-beszerzésről nincs; a Társaság műszaki és gazdasági vizsgálatokat folytat arról, hogy milyen törvényes konstrukció keretében kerülhet sor a járművek megvásárlására.

Az BKV Zrt. Igazgatóságának jóváhagyásával jelenleg folyamatban van egy 20+50% darabszámú, maximum 3 éves csuklós autóbuszok beszerzésére irányuló nyílt közbeszerzési eljárás, melyben az ajánlatok benyújtásának határideje február 25-e (azaz a tegnapi nap) volt. Ebben a közbeszerzési eljárásban egy ajánlat érkezett, amely járművenként több mint 80 millió forintos ajánlati árat tartalmaz.

A BKV Zrt. szakemberei az új és használt autóbuszpiacot folyamatosan figyelik, kedvező lehetőségek után kutatva, melyet a Társaság autóbuszainak műszaki állapota és magas életkora indokol, valamint az is, hogy a Társaság nem rendelkezik elegendő járművel a Paraméterkönyvben előírt szolgáltatások teljesítéséhez. A BKV Zrt. információt kapott a Belga Nagykövetségtől arról a lehetőségről, hogy a belga Van Hool autóbuszgyártó cég kedvező áron értékesíteni kíván több használt autóbuszt. Ennek kapcsán jelenleg a BKV szakemberei olyan műszaki és beszerzési vizsgálatot tartalmazó elemzés elkészítésén dolgoznak, amely megvizsgálja a járművek paramétereit, valamint összehasonlítást tartalmaz a piacon beszerezhető hasonló felszereltségű és életkorú járművekről. A cég még tavaly decemberben arról tájékoztatta társaságunkat, hogy 2009. év elején használt buszokat kíván értékesíteni. Ezt követően e-mailben tisztáztuk a buszok műszaki paramétereit, mely alapján kiderült, hogy alkalmazható Budapesten. Akkor javasoltuk a Van Hoolnak, hogy amikor eldőlt a végleges eladási szándék, tegyék fel a honlapjukra az ajánlatot.

A BKV Zrt 2008-ban nyílt közbeszerzési eljárás keretében kívánt maximum 6 éves használt autóbuszokat beszerezni, ez az eljárás azonban végül az ajánlattevő visszalépése miatt meghiúsult.

A Van Hool által eladni kívánt - EURO 3-as motorral felszerelt - autóbuszok életkora 8 év, hozzávetőlegesen 300 ezer kilométert futottak forgalomban, vételáruk pedig igen kedvező, körülbelül járművenként 20 millió forint. Ez az összeg közel azonos azzal a költséggel, amennyibe a 15-20 éves Ikarus buszok felújítása kerül a Társaságnak.

2009. február 26.

BKV Zrt.