BKV.hu

Nemzetközi esélyegyenlőségi nyilatkozathoz csatlakozott a BKV

2023-02-21 14:37:00

A Nemzetközi Tömegközlekedési Szövetség (UITP) felhívására Bolla Tibor vezérigazgató aláírásával Társaságunk is csatlakozott az akadálymentes és mindenki számára elérhető közösségi közlekedési rendszerek kialakítását ösztönző Leccoi Nyilatkozathoz.
 
A UITP, a Szövetség a Segítő Technológiák Előmozdításáért Európában (AAATE) és az Önálló Életvitel Európai Hálózata (ENIL) képviselői 2022. július 12-én az olaszországi Leccoban nyilatkozatot állítottak össze, hogy megerősítsék az érdekelt felek – beleértve a politikai döntéshozókat és a közlekedési társaságokat – elkötelezettségét a biztonságos, mindenki számára akadálymentesen elérhető közösségi közlekedés iránt.
 
A BKV, Budapest legnagyobb közlekedési szolgáltatója eddig is a fent említett célokat stratégiai fontosságúnak elismerve végezte tevékenységét.

  • Ennek köszönhetően valósult meg többek között a felújított M3-as metróvonal belvárosi állomásainak akadálymentesítése innovatív ferdepályás felvonók beépítésével. A vonal megújult állomásainak bútorait, felszerelési tárgyait a fehér bottal közlekedők igényeit figyelembe véve alakították ki. Biztonságos közlekedésüket a taktilis burkolati jelzések, valamint a mozgólépcsőknél ATS rendszer beépítése segíti (hangjelzés alapján a megfelelő irányú mozgólépcső kiválasztásában). A lifteknél Braille-írás, a nyomógombok speciális kidolgozása és figyelmeztető hangok segítik őket.
  • A járműpark fejlesztésének eredményeként mára Társaságunk teljes autóbuszflottája alacsonypadlóssá vált.
  • Az akadálymentesítés és a fogyatékkal élők közlekedésének megkönnyítésére irányuló fejlesztések nem csak az infrastruktúra és a járműpark területén zajlanak, fogyatékkal élő utasainak emelt szintű szolgáltatást kívánunk nyújtani. Járművezetőink rendszeres érzékenyítő tréningeken vesznek részt, többek között a Suhanj Alapítvány és a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítvány segítségével.

 
Jelen nyilatkozat nyolc alapelvet fogalmaz meg a közösségi közlekedés hozzáférhetőségének előmozdítására. Ezek az alapelvek megjelölik a prioritásokat, mint az európai országokban mindenki számára teljeskörűen és akadálymentesen elérhető közösségi közlekedés – mind fizikálisan, mind a digitális infrastruktúra tekintetében –, valamint felhívják a figyelmet az érintett felek közötti párbeszéd, a szakemberképzés és a tapasztalatcsere jelentőségére is.
 
Vállalatunk a nyilatkozat aláírásával olyan célok iránti elkötelezettségét erősíti meg, amelyeket munkatársaink a mindennapi munkavégzés során eddig is elsődleges fontosságúként tartottak szem előtt.

2023. február 21.
BKV Zrt.