BKV.hu

Nehéz menet volt - a BKV megegyezett a szakszervezetekkel

A hosszú, késő estébe nyúló tárgyalások - amelyeket Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója és dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes vezetett - meghozták az eredményt: a BKV megegyezett a kollektív munkaügyi vitát kezdeményező valamennyi szakszervezettel oly módon, hogy közben az Üzleti Terv is teljesül. Az egyeztetések során - Tarlós István főpolgármester ígéretéhez híven - a BKV vezetése végig azt tartotta szem előtt: hogy munkáltatónak és munkavállalónak együtt kell tennie azért, hogy az új környezetben továbbra is versenyképesek maradjunk. Bízunk abban, hogy a most aláírt megállapodás hosszú időre békét teremt.
 
Hetek óta tart az egyeztetés az érdekképviseletek és a BKV vezetése között. A felek végül, egy késő estébe nyúló tárgyalás során egyezségre jutottak. A megegyezést segítette a Főpolgámesteri Hivatal és Tarlós István főpolgármester, hiszen úgy és olyan megoldást kellett találni, amely egyrészt elfogadható a szakszervezetek részéről, másrészt nem sérül általa az Üzleti Terv.
 
A BKV szakszervezetei 2012. november 15-én kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek, a tárgyalásokat a két fél által kijelölt képviselők november 20-án meg is kezdték. Az érdekképviseletekkel több témában folytattak egyeztetést, melynek főbb pontjai: a munkahelyek védelme, a tervezett létszámcsökkentések és azok elkerülésének érdekében tett intézkedések, a busz kiszervezések hatása a BKV munkavállalóira, munkakörülményeire, jövedelmi viszonyaira; a BKV járműveinek és infrastruktúrájának rossz műszaki állapota, ezek megoldásának finanszírozása; a prémium kifizetésének elmaradása; a Munka törvénykönyvének változása kapcsán történt munkakörülmények romlása, és jövedelem-csökkenés; a BKK-val kötött Közszolgáltatási Szerződésből fakadó hátrányos következmények orvoslása; valamint a BKV Kollektív Szerződésének záradékában foglaltak megsértése.
 
A megállapodás értelmében, illetve keretében az idei vállalt megtakarításokat megtartva év végéig személyenként 40 ezer forintot ad a BKV az úgynevezett „bérmaradványból”, valamint egyszeri 6000 ft étkezési utalvány kerül kiosztásra még karácsony előtt. A kedvezményezett dolgozói körbe a vezető beosztású munkavállalók nem tartoznak bele. Egyéb olyan juttatásokról is született megegyezés, amelyek kifizetésének elmaradását az érdekképviseletek a kollektív munkaügyi vita kezdeményezésekor kifogásolták.
 
A BKV, ahogyan mindig, most is folyamatosan kereste a valamennyi fél számára optimális megoldást. Ugyanakkor azt is szem előtt kellett tartani, hogy a gazdasági változások és a BKV pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé, az elmúlt évtizedek alatt berögzült minden folyamat változatlanul hagyását. Végig tisztában voltunk azzal: munkáltatónak és munkavállalónak együtt kell tennie azért, hogy a legkevesebb veszteséggel jussunk túl a nehéz időszakon, hogy az új környezetben továbbra is versenyképesek maradjunk. Bízunk abban, hogy a most aláírt megállapodás hosszú időre békét teremt majd.
 
2012. december 5.
 
Bolla Tibor BKV vezérigazgató dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes