BKV.hu

Metrófelújítás a Belvárosban - Ez történt áprilisban

2020-05-08 09:20:58

Az M3 metróvonal középső szakaszán két hónapja tartanak a rekonstrukciós munkálatok az Arany János utca és Ferenciek tere metróállomásokon, azonban már a belváros több pontján is elkezdődtek az előkészületek a folytatáshoz.

 

Mindkét állomás utasforgalmi és üzemi területein továbbra is elsősorban bontási munkákat végeznek. A mozgólépcsők elbontása a leglátványosabb változás. Az óriás méretű, több tonnás alkatrészeket, szerkezeteket gyakran daruval emelik a felszínre és közúton szállítják el, a kisebb bontott anyagok továbbra is hétvégén és vasúton jutnak el a BKV Zrt. Kőér utcai remízébe.

 

Az Arany János utca jellegzetes falburkolatát eltávolították, ami alatt számok és betűk kezdtek kirajzolódni. Napokig tartott mire fény derült a megfejthetetlennek tűnő kódolásra. A megoldást egy tapasztalt mérnöktől tudtuk meg, aki emlékezett a rejtélyes jelekre. Az állomás építésekor, 40 éve egy akkor különlegesnek számító eljárással a helyszínen öntötték ki a betonelemeket, és mint az építőkocka darabjait állították össze a peron falszerkezetét, a számok és betűk pedig az elemek nagyságát és helyzetét jelölik.

 

A Deák Ferenc téren elkerített építési területen az akadálymentesítés előkészületei zajlanak. A történet 1996-ra nyúlik vissza, az Erzsébet térre tervezett új Nemzeti Színház építéséhez. Az épület alapját, valamint a csatlakozó közmű-, akna- és járatrendszert már kialakították, amikor mégis egy másik helyszínt választottak a teátrumnak. Elkészült egy felvonóakna is, ami az M3-as metró második kijáratát oldotta volna meg. Az elgondolás több mint húsz évig terv maradt. Fordulatot a metrófelújítás hozott, hiszen a födém elbontásával, kezdetét vette a feltárás, a későbbiekben pedig itt kap helyet az akadálymentes elérést biztosító liftes felszíni kapcsolat.

 

A Semmelweis Klinikák, Corvin-negyed és Ferenciek tere megállókon kívül a Kálvin tér és Deák Ferenc tér metróállomások környezetében is elindultak a közműkiváltások, vízvezeték építések és cserék, valamint új csatorna bekötések zajlanak.

 

A kapcsolódó képgalériát ITT, a videós összefoglalót pedig ITT lehet megtekinteni.

 

A linkeken elérhető kép- és videóanyag szabadon felhasználható a forrás megjelölésével!

 

A BKV a járványhelyzet kezdete óta hoz utasaink és dolgozóink védelmét szolgáló intézkedéseket: szünetel az elsőajtós felszállás, kordonnal választottuk el járművezetőinket, folyamatosan védőfelszerelést biztosítottunk dolgozóinknak és home office-ból látják el feladataikat azok, akik számára ez megoldható. Továbbra is arra törekszünk, hogy miden eszközzel megelőzzük, vagy legalább lassítsuk a járvány terjedését, miközben munkánkkal hozzájáruljunk a város működéséhez. Intézkedéseinkről bővebben itt olvashatnak: https://www.bkv.hu/hu/koronavirus

 

BKV Zrt.