BKV.hu

Megkezdi utasforgalmi próbaüzemét a korszerűsített 1624-es pályaszámú TW villamos

2021-03-29 11:03:23

A BKV immár 20 éve üzemelteti Budapesten a közismert Hannoveri, azaz a TW villamosokat. Most ebből a kedvelt típusból egy olyan jármű kezdi meg próbaüzemét, amelyen az utasok kényelmét és az üzemeltetés gazdaságosabbá tételét szolgáló számos korszerűsítést elvégeztünk.
 
Az egyik legnagyobb beavatkozást az utastéri  és  a – külön vezérelhető – vezetőtéri klíma beépítése jelentette. A visszapillantótükröket megszüntettük, helyettük a CAF-hoz hasonló – a járműfedélzetet is figyelő –  kamerás rendszert építettünk be. A járművezetők védelme érdekében a vezetőfülkéket teljesen zárttá változtattuk, ez a kialakítás a jelenlegi pandémiás helyzetben különösen fontos.
Jó szolgálatot tesznek majd a klímaszezonon kívüli időszakban a szellőztetést lehetővé tevő, kihajolás elleni védelemmel ellátott nagyméretű, eltolható, sötétített ablakok. A jármű külső-, illetve belső világítását korszerű és takarékos LED-es rendszerűre cseréltük, a teljes utastéri arculat pedig a CAF, és a korszerűsítésen áteső Tátra és KCsV villamosokéval megegyező dizájnt kapott.
 
A projekt egyik leglátványosabb (és ezzel együtt üzemeltetési szempontból hasznos) elemeként a lenyíló lépcsőket fix-kivitelűre, ezzel együtt az ajtókat pedig új, de a régivel harmonizáló típusúra cseréltük.
Korábban számos hibaforrás oka és utaspanasz gerjesztője volt a lenyíló, érzékelőkkel ellátott lépcsőrendszer. Az új lépcsőknek köszönhetően ezek a problémák gyakorlatilag megszűnnek, az utascsere is rövidebb lesz, mivel az ajtók bezáródását követően a jármű azonnal indítható, már nem kell a lépcsők felzáródását is megvárni.
 
Az átalakított 1624-es pályaszámú TW villamos terveink szerint a mai napon, 2021. március 29-én, hétfőn, a déli órákban kezdi meg utasforgalmi próbaüzemét az 50-es villamosvonalon. E próbaüzem tapasztalatainak összegzése után születhet majd döntés további járművek átalakításáról.
 
Mindenkit szeretettel várunk a korszerűsített Hannorverin, jó és kellemes utazást kívánunk!
 
Budapest, 2021. március 29.

BKV Zrt.