BKV.hu

Megegyezés született az új Kollektív Szerződésről

2012-06-30 09:42:26

Tegnap kora este a BKV vezetése és a szakszervezeti oldal képviselői megállapodtak a 2012. július 1-jétől érvényes új Kollektív Szerződésről, amit a BKV Igazgatósága késő este jóvá is hagyott. A korábbi, 3 hónapra szóló átmeneti megállapodást felváltó új megállapodás összhangban van a 2012. július 1-jétől hatályba lépő új Munka törvénykönyve rendelkezéseivel, határozatlan időre szól és biztosítja a BKV közszolgáltatási szerződésének teljesítését, a feszes gazdálkodási célkitűzéseknek megfelelően.
 
A tárgyalások eredményeként a munkaadói és munkavállalói oldal között kompromisszumos megoldás született. A tárgyalások sikeres lezárása és az érdekképviseletekkel való megállapodás Tarlós István főpolgármester kiemelt célkitűzése volt, hiszen a BKV munkavállalói vállukon viszik a korábbi városvezetés által felvett elképesztő adósságállomány és a műszaki állapotok terheit. Épp ezért a Főpolgármester megbízásából Dr. Szeneczey Balázs főpolgármesteri kabinetfőnök, Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója vezetésével zárultak le a tárgyalások a szakszervezetekkel, amelyen sikerült elérni, hogy az aláírók elfogadják a cég működésének és gazdálkodásának stabilitását, mint első számú prioritást. A megállapodás részeként a dolgozókat és két családtagjukat utazási igazolvány, valamint év végéig havi 5000 Ft összegű Erzsébet-utalvány illeti meg, amelyet a munkarendek belső átdolgozásával elérhető megtakarítás fedez, így a Társaság kompenzációs igénye nem növekszik - az új Kollektív Szerződéssel több mint 5 milliárdos megtakarítás érhető el.
 
A korábbi Kollektív Szerződés nem állt összhangban a júliustól hatályos Munka törvénykönyvével, illetve olyan rendelkezéseket tartalmazott, amelyek a BKV kiélezett anyagi helyzete, a működés finanszírozásának hiánya miatt nem voltak fenntarthatók és a Társaság gazdasági erejét meghaladták. A jelenlegi megállapodás tekintettel van a BKV gazdasági helyzetére, az elfogadott 2012-es üzleti terv sarokszámaira, valamint a Budapesti Közlekedési Központtal megkötött Közszolgáltatási Szerződésre is, ugyanakkor az elmúlt három havinál bővebb juttatást, étkezési utalványt is biztosít a dolgozóknak. Az új Kollektív Szerződés 2012. július 1-től határozatlan időre szól.
 

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala