BKV.hu

Megállapodás a Budapesti Közlekedési Központ és Budakeszi Város Önkormányzata között

2012-03-23 15:09:14


Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyaránt elkötelezett a színvonalas, egységes rendszerben működő elővárosi közlekedés iránt. A városkörnyéki forgalomban az utazóközönség számára igazán vonzó közösségi közlekedési szolgáltatást nyújtani csak egységes rendszerben, egységes vonalhálózattal, egységes tarifával és utastájékoztatással lehetséges.

Ahogy az elmúlt napok híradásaiból kiderült, Budapest és Budakeszi között az elmúlt években vitás helyzet állt fenn, mely mindenképp intézkedést igényel, hisz az európai uniós és a hazai jogszabályokra tekintettel a buszközlekedés fenntartása kizárólag akkor lehetséges, ha az érintett ellátási felelősök, így BKK, Budakeszi Város Önkormányzata, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megállapodnak. A megállapodásban rögzíteni kell a közlekedés rendjén túlmenően a finanszírozást is. Ellenkező esetben a buszjáratok közlekedése nem csak vállalhatatlanul veszteséges, hanem jogszabálysértő is lenne. Különösen igaz ez a 2012. április 30. utáni állapotra, amikor lejár a BKV Zrt. jelenlegi közszolgáltatási szerződése.


A Budapesti Közlekedési Központ, a BKV Zrt. és a Budakeszi Város Önkormányzatának vezetése a mai napon ezért újabb tárgyalást folytatott le és bár igen távolról indult a felek álláspontja, sikerült megállapodásra jutni. A dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a tárgyalások eredményeként ma megállapodott a Budapest és Budakeszi között közlekedő 22-es autóbuszcsalád jövőjéről. A mai napon megkötött elvi megállapodás a Budakeszi Város Önkormányzata képviselő-testületi ülésén hozandó döntéssel, a Fővárosi Önkormányzat megerősítő döntésével, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hozzájárulásával válhat véglegessé és hatályossá.


A feleknek a kérdések részletes áttekintése után sikerült mindkét fél számára a korábbinál előnyösebb megállapodásra jutniuk. Eszerint a 22-es buszcsalád közlekedése 2012. május 1. után is biztosított. Az üzem finanszírozásához Budakeszi Város Önkormányzata pénzügyileg érdemben hozzájárul, valamint Budapest is jelentős mértékben finanszírozója marad a közös érdekeket szolgáló buszközlekedésnek.