BKV.hu

Már a hév-pótló autóbuszokon is szállítható kerékpár

2013-03-22 10:36:43

2013. március 24-én, vasárnaptól a hév vonalakon tartott vágányzárak esetén forgalomba álló pótlóbuszokon is lehetőség lesz a kerékpárok szállítására. Eddig a héven megengedett kerékpár-szállítás lehetősége autóbuszos pótlás esetén nem volt megoldott, ezért a BKK kezdeményezte a szükséges hatósági előírások és szabályzatok módosítását, melynek eredményeként a most hétvégi, karbantartás miatti hév-pótlástól kezdődően a hév-pótló buszokon is lehet kerékpárt szállítani.
 
A BKK a tavaszi időszaktól, március 24-től biztosítja a hév-pótló autóbuszokon a kerékpárszállítás lehetőségét. A kerékpárok szállítása kizárólag a kerékpáros piktogrammal megjelölt járműveken engedélyezett. Valamennyi engedélyezett autóbusztípuson – a kijelölt helyen – egyidejűleg legfeljebb két darab kerékpár szállítható. Amennyiben egy járművön egyidejűleg kerékpáros és kerekes székes vagy babakocsis utas is utazni kíván, és a számukra biztosított helyek darabszáma ezt nem teszi lehetővé, akkor a kerekesszékes és a babakocsis utas előnyt élvez a kerékpárossal szemben.
 
A hév-pótló buszokon a kerékpár-szállítás lehetőségének biztosítására Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója 2012 nyarán tett ígéretet a kerékpáros civil szervezeteknek, a megvalósítás időigényét a szükséges hatósági engedélyek beszerzése indokolta. 2013 márciusában a BKK új Üzletszabályzatának tervezete már tartalmazza a kerékpárszállítással kapcsolatos módosított szabályokat is. Ezek között szerepel a többi között az, hogy kerékpárt szállítani a Szolgáltató járművein a menetrendben vagy hirdetményben meghirdetett járatokon, az arra kijelölt helyen és időben szabad. A járművezető megtilthatja a kerékpárral való felszállást zsúfoltság, vagy az utasok akadályoztatása esetén. A kisméretű, legfeljebb 41 cm külső kerékátmérőjű kerékpár valamint a roller, továbbá méretkorlát nélkül az összecsukott kerékpár, kézipoggyászként díjtalanul szállítható valamennyi járművön, amennyiben az utasok ruházatát, a jármű berendezéseit nem rongálja meg, illetve nem szennyezi be.
 
Egy utas egy kerékpárt 1 db vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, illetve kerékpárbérlettel szállíthat. Azon a kötöttpályás viszonylaton, amelynek járművein engedélyezett a kerékpárszállítás, és a vonal részben kerül pótlásra, továbbá a kerékpárszállítás a pótlóbuszon is engedélyezett, új menetjegyet nem kell váltania utasainknak. A kezelt menetjegy, illetve kerékpárbérlet a meghirdetett, részben pótolt vonal teljes hosszán érvényes a kerékpárszállítására. Azonban az új járműre történő átszálláskor a már kezelt menetjegy másik végét mindenképpen szükséges érvényesíteni!
 

Folytatjuk a kerékpárbarát közlekedés fejlesztését

 
A Fővárosi Önkormányzat és a BKK általános célkitűzései között szerepel a kerékpáros közlekedés részarányának növelése Budapesten. A Főváros közlekedésszervezőjeként a BKK fontosnak tartja a kerékpározás közösségi közlekedéssel való integrációját, a kombinált utazási lehetőségek támogatását. Ezek alapján a BKK a fővárosi kerékpárszállítási szolgáltatások ütemezett kibővítéséről koncepciót készített, mely tartalmazza a rövid és középtávon javasolt intézkedéseket is. A fővárosi tömegközlekedésben jelenleg csak a héven, a fogaskerekűn és a dunai hajón szállítható kerékpár, azonban ezek kapacitása nem elegendő. Más városrészekben is mutatkozik igény a kerékpárok eseti szállítására.
 
Ennek érdekében az alábbi célokat tűzte ki a BKK:

  • A város egész területén a megbízható kerékpárszállítási feltételek megteremtése.
  • A kerékpárszállítás szempontjából várhatóan frekventált hálózati szereppel bíró villamos, trolibusz és autóbusz vonalakon, a szabad kapacitással rendelkező időszakokban is biztosítsuk a kerékpárszállítás lehetőségét.
  • Célunk a fogaskerekű és hév kocsik fokozatos átalakítása, kerékpárszállítási kapacitásuknak bővítése és komfortosabbá tétele.
  • A rendszer a későbbiekben további felszíni viszonylatokkal bővíthető, azonban a férőhelyek kihasználtsága alapján időkorlát bevezetése válhat szükségessé.

A fenti lépéseket a következő hónapokban fokozatosan tervezzük bevezetni. Budapest számára kiemelten fontos a környezettudatos közlekedés fejlesztése, melynek célja, hogy a város lakói tiszta és fenntartható környezetben között élhessenek. Ezért a kerékpározás, mint a legtisztább közlekedési forma, kiemelt szerepet foglal el Budapest és a BKK stratégiájában.
 
Budapesti Közlekedési Központ