BKV.hu

Különleges ipari emlékhelyünk is látogatható a Kulturális Örökség Napján

2018-09-11 12:49:44

Idén is csatlakozunk a szeptemberben hagyományossá vált kulturális programsorozathoz, amelynek során nem csak ingyenesen látogathatók a BKV múzeumai, de olyan érdekes helyszínekre is be lehet jutni, amelyek zárva tartanak. A BKV az 1908-ban épült, egyedülálló ipari emléknek tekinthető Ferenc Áramátalakítót nyitja meg a nagyközönség előtt.
 
Ferenc Áramátalakító
1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 7.
Nyitvatartási idő a KÖN alatt:
2018. szeptember 15. (szombat)   9.00-14.00
 
A program ideje alatt a belépés díjmentes.
 
A városi közúti villamosközlekedés áramellátását biztosító áramátalakítás egyedülálló ipari emlékét szakmai vezetéssel ismerhetik meg a látogatók. Ebben az évben – az egyéként is ritka kincseket őrző áramátalakítóban – a működő 100 éves motordinamót és a konvertert (forgógépes egyenirányítót) is láthatják működés közben.
 
Az épületvezetések a létszám függvényében, a program ideje alatt folyamatosan indulnak.
 
Városi Tömegközlekedési Múzeum
2000 Szentendre, Dózsa György út 3.
Nyitvatartási idő a KÖN alatt:
2018. szeptember 15. (szombat)   10.00-17.00
2018. szeptember 16. (vasárnap)  10.00-17.00
 
A program ideje alatt a belépés díjmentes.
A BKV Zrt. mintegy 70 felújított járművet, és számos egyéb tárgyi emléket bemutató múzeumának egy több mint 100 éves műemléki épület, az egykori HÉV kocsiszín ad otthont.
A múzeum öt kiállítótermében – köztük a kocsiszín eredeti helyén megtekinthető hajdani kovácsműhelyben –, és a szabadtéri kiállítóterületen a városi közösségi közlekedés történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
 
Földalatti Vasúti Múzeum
1052 Budapest, Deák téri aluljáró
Nyitvatartási idő a KÖN alatt:
2018. szeptember 15. (szombat)   10.00-17.00
2018. szeptember 16. (vasárnap)  10.00-17.00
 
A program ideje alatt a belépés díjmentes.
A múzeum állandó kiállítása és műemléki épülete az 1896-ban – a kontinensen elsőként – átadott földalatti vasút múltját mutatja be. Az UNESCO Világörökség részét képező autentikus helyszínen, a földalatti vasút egy eredeti alagútszakaszában, a korszak hangulatát idéző környezetben (Zsolnay-csempeburkolat, eredeti állomásfelirat) tekinthetik át a földalatti több mint 120 évet felölelő történetét az érdeklődők.
 
A hétvégén díjmentesen tekinthető meg a BKV megalakulásának 50. évfordulója alkalmából rendezett időszaki kiállításunk is. A tárlaton a fővárosi közösségi közlekedés rendkívül eseménydús fél évszázadának tárgyi emlékei köszönnek vissza. A kiállítás bemutatja a BKV egykori és mai közlekedési ágazatait. A korszak legemblematikusabb járműveit fotók, makettek és eredeti járműtartozékok (pl. kapaszkodók, lámpák, leszállásjelzők) idézik fel. Mindezek mellett az utazóközönség számára leginkább szem előtt lévő közlekedési relikviák is megjelennek: sokak számára ismerős régi jegyek, bérletek, jegylyukasztók, ma már különlegesnek számító megállótáblák, menetrendi tájékoztatók, megmosolyogtató hajdani plakátok, utastájékoztató anyagok, vagy például a BKV dolgozói által viselt egykori és mai egyenruhák.
 
BKV Zrt.