BKV.hu

Közös célunk a stabil üzemelés és a védekezés

2021-03-24 16:02:39

A BKV Zrt. a koronavírus járvány 2020 márciusi kitörése óta küzd a munkavállalók és az utasok egészségének védelméért, valamint a közösségi közlekedés zökkenőmentes üzemeltetéséért. A járvány jelenlegi, harmadik hulláma soha nem látott kihívások elé állítja Társaságunkat, de a stabil üzemeltetés még fenntartható.

A jelenlegi, koronavírus-járvány által sújtott időszak valóban megnehezíti Társaságunk helyzetét, de a betegségen átesett kollégák folyamatosan állnak vissza a munkába. A BKV feladatellátása továbbra is biztosított, ahogy azt Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója is többször elmondta az elmúlt napokban.
Jelenleg több mint 500 kollégánk van karanténban. Sajnálatos módon 9 munkatársunkat elvesztettük, ami személyes tragédiát jelent a családoknak és vállalatunknak egyaránt.

Az oltásokról:

A BKV Zrt. a járvány kitörése óta rendelkezik Pandémiás Tervvel. Az elmúlt egy év során folyamatosan együttműködtünk a Fővárossal és a kormányzattal a járvány megelőzését célzó operatív intézkedésekben.
Cégünk vezetése tisztában van azzal, hogy a vállalatnál dolgozók jelentős része – mivel nap mint nap nagy tömeggel találkozik – fokozottan veszélyeztetett. Ezért a BKV Zrt. lépéseket tett annak érdekében, hogy a Társaság dolgozóinak minél hamarabb védőoltást biztosíthasson.
Az oltási sorrendet Társaságunk Pandémiás Tervén túl, a területenkénti megbetegedések mértéke és az aktuális helyettesíthetőség is meghatározza. Ezeket a tényezőket figyelembe véve kaptak oltást első körben a forgalomirányítás területén dolgozó kollégáink. A munkavállalóink oltása az országos oltási terv alapján is folyamatos.

Védelmi intézkedések:

2020 tavasza óta a járművek fertőtlenítése a napi takarítási protokoll része, azaz minden járművet minden nap fertőtlenítünk. Járművezető kollégáink számára folyamatosan biztosítjuk a védőfelszereléseket, a védekezéshez szükséges eszközöket.

Az elmúlt évhez hasonlóan az autó- és trolibuszok első üléssorainak lezárása idén is a járvány elleni védekezés eszköze. A villamos járművezetők védelme érdekében a TW6000-es („hannoveri”) villamosokon - amelyeken a vezetőfülke nem teljesen elzárható az utastértől - a szerelvények mindkét végén, a vezetőfülke mögötti üléssorokat lekordonoztuk. Ezen felül az összes villamos járműtípus vezetőfülkéjére tájékoztatót helyeztünk ki, mely felhívja az utasok figyelmét arra, hogy a vezetőfülke környezetét hagyják szabadon.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Kormányrendelet 1.§ (6) bekezdése szerint „nem köteles a tömegközlekedési eszköz vezetője maszkot viselni a tömegközlekedési eszköz zárt kialakítású vezetőfülkéjében történő munkavégzés során.” Ennek alapján a maszkviselés a járművezetőknek nem kötelező.

Az utasok és a BKV-s munkavállalók egészségének megőrzése, illetve a járvány terjedésének lassítása érdekében hozott korábbi intézkedésekről a témában korábban kiadott közleményekben olvashatnak: https://www.bkv.hu/hu/koronavirus

 

BKV Zrt.