BKV.hu

Közös a pálya, közös a felelősség! – zajlik a BKV közlekedésbiztonsági kampány

2022-10-27 14:15:00

Budapest európai nagyváros, ahol naponta akár több millió ember indul útnak munkába, iskolába, és számtalan egyéb céllal. A közúton közlekedők közül sokan személyautóba ülnek, vagy kerékpárra szállnak, esetleg gyalogosan vágnak neki az útnak. Százezrek pedig a legnagyobb fővárosi közösségi közlekedési szolgáltató, a BKV autóbuszjáratait választják. Az úti cél és a megközelítés módja lehet különböző, van azonban, ami közös: az egymás iránti felelősség és a biztonságos közlekedés iránti igény. Erre szeretné felhívni a figyelmet Társaságunk közlekedésbiztonsági kampánya.

A statisztikák szerint a közösségi közlekedés a városi közlekedés legbiztonságosabb formája, a statisztikákon azonban mindig lehet és kell is javítani, méghozzá együtt. Ha vetünk egy pillantást a 2021 januárjától eltelt másfél évre, azt látjuk, autóbuszvezetőink 198 ezer kilométerenként okoznak egy balesetet. Idegen járműveknek ugyanakkor csak 70 ezer kilométer megtételére van szüksége ahhoz, hogy balesetet okozzanak egy BKV busznak.

Társaságunk autóbuszait hivatásos járművezetők viszik forgalomba. A munkába lépést megelőző oktatásnak, a vizsgáknak és a folyamatos szakmai képzésnek – aminek része például az extrém forgalmi vészhelyzetek elhárításának gyakorlata speciális tanpályán – köszönhetően felkészültségük kiemelkedő. Erre szükségük is van, mivel egy csuklós buszon akár 150 utast is szállíthatnak egyszerre, akiknek a biztonságáért egy személyben felelnek. Talán kevesekben tudatosul, hogy ha egy buszt hoznak külső félként balesetveszélyes helyzetbe, akkor  a járművön és vezetőjén kívül akár 150 utas testi épségét is kockára tehetik.

Az autóbusz- és trolibuszközlekedésben a nem a BKV hibájából keletkező balesetek több mint fele az alábbi három okra vezethető vissza: szabálytalan sávváltás, oldaltávolság helytelen megválasztása, elsőbbségadás elmulasztása táblával jelzett helyen.

Október elején háttérbeszélgetést szerveztünk a baleseti statisztikák kapcsán a BRFK és a BKK képviselőivel közösen újságírók bevonásával. Október végén a Hungaroringen található tanpályára invitáltuk az újságírókat, ahol a gyakorlatban is bemutattuk, mi a különbség, ha utasként egy rizikósabb forgalmi helyzetben személyautóban vagy autóbuszban ülnek.

Kampányunk közösségi média felületeinken folytatódik. Reméljük, sikerül hatékonyan ráirányítani a figyelmet egy-egy közlekedési problémára, biztonságosabbá téve ezzel az utakat a forgalom minden résztvevője számára.

 

Közös a pálya, közös a felelősség, figyeljünk egymásra!

 

BKV hivatalos Facebook oldal

BKV hivatalos YouTube-csatorna

Nézd meg BKV Zrt. legújabb TikTok videóit

 

2022. október 27.

BKV Zrt.