BKV.hu

Közlekedési fejlesztések Csepelen

 
Szeptember 24-től, hétfőtől új útvonalon közlekedik Csepelen a 71-es busz, október közepétől sűrűbben jár a H7-es hév és egy új zebra is létesült az elmúlt időszakban Csepelen. A felsorolt közlekedési fejlesztésekről hétfőn közös sajtótájékoztatón számolt be Dr. György István főpolgármester-helyettes, Németh Szilárd csepeli polgármester és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.  
 
A budapestiek életét alapvetően befolyásoló lokális közlekedési fejlesztések terén jó együttműködés alakult ki a Főváros és Csepel között, melynek eredményeként a Fővárosi Önkormányzat, Csepel Önkormányzata és a BKK új közlekedési fejlesztéseket tudott bejelenteni, melyek idén ősztől szolgálják a csepeli emberek könnyebb közlekedését.
 
Új útvonalon közlekedik a 71-es autóbusz

Szeptember 24-én, hétfőn üzemkezdettől Csepel Önkormányzata kezdeményezésére, az egészségügyi intézmények és a bevásárlóhelyek kedvezőbb elérhetősége érdekében módosított útvonalon és megállóhelyek érintésével közlekedik a 71-es autóbusz.
 
A járat szeptember 24-étől Csepel, Horgásztanya irányában a Szent Imre tér H-tól a Táncsics Mihály utcáig változatlan útvonalon közlekedik, innen a Táncsics Mihály utca - Széchenyi István utca - Kolozsvári utca - Katona József utca útvonalon, majd innen ismét jelenlegi vonalvezetése szerint halad. Az autóbuszra szeptember 24-étől a következő megállóhelyeken lehet felszállni:
 
 • Csepel, Szent Imre tér H: a jelenlegi megálló
 • Károli Gáspár utca: a jelenlegi megálló
 • Deák tér: a jelenlegi Karácsony Sándor utca megállóhely új elnevezése
 • Görgey Artúr tér: a Táncsics Mihály utcában 2005-ig Széchenyi István utca néven szereplő megállóhely ismételt üzembe helyezésével
 • Bajcsy-Zsilinszky út: a 151-es autóbusz megállóhelye
 • Görögkatolikus templom: új megállóhely a Kolozsvári utcában, a templom mellett
 • Katona József utca: a jelenlegi Kolozsvári utca nevű megállóhely új elnevezése
 
A 71-es busz a Komáromi utca megállótól jelenlegi megállóhelyei mentén közlekedik tovább a Csepel, Horgásztanya végállomásig.
 
A járat szeptember 24-étől Csepel, Szent Imre tér H irányában a Csepel, Horgásztanya végállomástól a Katona József utca megállóig változatlan útvonalon halad, innen a Kolozsvári utca - Széchenyi István utca - Táncsics Mihály utca útvonalon, majd tovább ismét az eredeti vonalvezetése szerint. Az autóbuszra szeptember 24-étől a következő megállóhelyeken lehet felszállni:
 
Csepel, Horgásztanyától a Komáromi utca megállóig változatlan a megállóhely-lista, majd:
 
 • Kolozsvári utca: a Kolozsvári utcába történő befordulást követően, az ismét üzembe helyezett, korábban üzemelő megállóhelyen
 • Görögkatolikus templom: új megállóhely a Kolozsvári utcában, a József Attila utcát követően
 • Bajcsy-Zsilinszky út: a 151-es busz megállóhelye a Széchenyi István utcában
 • Görgey Artúr tér: a Széchenyi István utcában 2005-ig Táncsics Mihály utca néven szereplő megállóhely ismételt üzembe helyezésével
 • Deák tér: a Táncsics Mihály utcában 2005-ig Katona József utca néven szereplő megállóhely ismételt üzembe helyezésével
 
A 71-es busz a Kossuth Lajos utca megállótól jelenlegi megállóhelyei érintésével közlekedik tovább Csepel, Szent Imre tér H végállomásig.
 
Az új útvonal és megállóhelyek kijelölésével mindkét irányban megszűnik az autóbusz-forgalom a Katona József utca Táncsics Mihály utca és Kolozsvári utca közötti szakaszán, az itt elhelyezkedő megállók helyett a továbbiakban a 71-es buszokra a keresztező utcákban újra üzembe helyezett megállókban lehet felszállni. A változás keretében, szintén Csepel Önkormányzatának kérésére, a Kolozsvár utcai, a templom mellett elhelyezett megállóhelyek nevét Görögkatolikus templomra neveztük át.
 
A közösségi közlekedés előnyben részesítése érdekében a Kolozsvári utcában a Katona J. u. – Széchenyi I. u. közötti szakaszon megszűnt a jobbkéz-szabály, ezért a Kolozsvári utcán közlekedő járműveknek - így a 71-es busznak is  - elsőbbségük van az útkereszteződésekben.
 
Sűrűbben közlekedik október közepétől a H7-es hév
 
A Csepelen lakók közlekedésének megkönnyítése érdekében Németh Szilárd, Csepel polgármestere kezdeményezte a H7-es hév járatainak sűrítését is. Jelenleg a szerelvények a kora reggeli és a késő esti időszakokban 20 percenként közlekednek, azonban tekintettel arra, hogy a hév az egyedüli kapcsolatot jelenti Budapest központja és egy teljes budapesti kerület között, így a járatsűrűség növelése indokolt, a javaslatot a BKK szakemberei is támogatták.
 
A bevezetendő új menetrendben jelentősen lecsökkentjük a 10 percnél ritkább követési idejű időszakok hosszát. Néhány kora hajnali és késő esti indulástól eltekintve a hév szerelvények egyetlen napszakban sem fognak 10 percnél ritkábban közlekedni. Ez azt jelenti, hogy:
 • munkanapokon délután ütemes indulási időközökkel, 7-8 percenként járnak a vonatok, oly módon, hogy az eddiginél hosszabb időszakban biztosítjuk a 7-8 perces követést, tehát a délutáni csúcsidei sűrítés előbb kezdődik és később fejeződik majd be,
 • a reggeli csúcsidőszakban hosszabb ideig biztosítjuk a 6 perces közlekedést, valamint a csúcsidőszak után sűrűbben, 7-8 percenként indulnak a hév szerelvények,
 • a vonatok minden este a Boráros tértől 23:21-ig 20 helyett 10 percenként közlekednek majd,
 • Csepel felől szombati napokon már 4:37-től, vasárnaponként 6:37-től 10 percenként indulnak a szerelvények,
 • szombaton délutánonként és vasárnap egész nap 15 helyett 10 percenként közlekednek majd a H7 vonatai,
 • változik a Szabadkikötő megállóhely elérésének lehetősége, a reggeli és az esti időszakokban a vonatok egy része a megállóhelyen nem áll meg, így biztosítjuk a csepeli utasaink utazási idejének csökkentését.
 
Az új menetrend kialakításánál lényeges szempont volt, hogy továbbra is biztosítsuk a H7-es hév csepeli buszokkal történő hangolt közlekedését, így az új hév menetrendek bevezetésével a csepeli autóbuszok menetrendjei is módosulni fognak. A menetrendek jelenleg kidolgozás alatt állnak, pontosabb tájékoztatást később fogunk adni. A buszmenetrendek módosítása azt jelenti, hogy hétvégén napközben a 148-as, 151-es és 159-es autóbuszok is sűrűbben, 15 helyett 10 percenként követik majd egymást. A többi viszonylat esetén az indulási időpontok változnak majd, a H7-es hév új menetrendi struktúrájához igazodva. Az új csepeli hévés buszmenetrendet 2012. október 15-től vezetjük be.
 
Új gyalogos-átkelőhely a Táncsics Mihály utca 106. előtt
 
Csepel Önkormányzata és a BKK együttműködésében, kerületi beruházásban új, középszigetes kialakítású, kijelölt gyalogos-átkelőhely valósult meg a XXI. kerület Táncsics Mihály utca – Görgey Artúr tér csomópontban, a gyermekorvosi rendelő közvetlen közelében. A gyalogos-átkelőhely létesítése a forgalombiztonságot szolgáló átalakítás, hiszen a gyermekorvosi rendelő és az út túloldalán található rendelőintézet, gyógyszertár, új autóbusz-megálló, valamint a parkolóhelyek között teremt biztonságos átkelési lehetőséget. A középszigetes kialakításnak köszönhetően az átkelni szándékozó gyalogosoknak egyszerre csak egy közúti irány forgalmát kell figyelniük, és az átkelés során az egyébként 9 méter széles út helyett csupán 3,5 métert kell az úttesten megtenniük egy-egy úttestre lelépés után. A gyalogos átkelőhely létesítése során a vakokra és a gyengén látókra való tekintettel mind az átkelőhely előtt, mind pedig a középszigeten taktilis jelzések kerültek elhelyezésre, amelyek segítik közlekedésüket.
 
Bízunk abban, hogy utasaink megelégedésére és kényelmére szolgálnak majd csepeli közlekedésfejlesztéseink.
 
 
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala
Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata
Budapesti Közlekedési Központ