BKV.hu

Közlekedési és menetrendi változások a fővárosban az október 23-ai hosszú hétvégén

2015-10-22 13:43:55

Október 22-én és 23-án megemlékezések, ünnepi programok és futóverseny miatt változik egyes járatok közlekedése

Nemzeti ünnepünk, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója, október 23-a alkalmából városszerte több helyszínen tartanak rendezvényeket, egyebek mellett október 22-én (csütörtökön) délután a budai felső rakpartokon, 23-án (pénteken) délelőtt pedig a Kossuth Lajos téren. Szintén október 23-án (pénteken) a Bécs–Pozsony–Budapest Ultramaraton részeként félmaratoni futóversenyt rendeznek a budai hegyvidéki területek érintésével. A megemlékezések, ünnepi rendezvények miatti lezárások, forgalomkorlátozások következtében több közösségi közlekedési járat útvonala is változik. A BKK kéri a fővárosban közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a járatok közlekedéséről a BKK honlapján, a BKK Info oldalán vagy a BKK Info mobilalkalmazásban.

 

Ünnepi programok, rendezvények és lezárások

2015. október 22-én (csütörtökön) várhatóan 16:30 és 18 óra között fáklyás felvonulást rendeznek a Műegyetem és a Bem József szobor között a Műegyetem–Műegyetem rakpart–Raoul Wallenberg rakpart–Friedrich Born rakpart–Sztehlo Gábor rakpart–Halász utca–Fő utca–Bem József tér útvonalon, a vonulás irányában az érintett útvonal szakaszos lezárásával. Ebben az időszakban az arra közlekedő járatok útvonala módosul. Ezt követően várhatóan 18 és 19 óra között a Bem téren ünnepi megemlékezést tartanak.

Október 23-án (pénteken) a belváros több helyszínén is ünnepi programokat rendeznek. A Kossuth Lajos téren 10 órakor kezdődő ünnepélyes zászlófelvonás és ünnepi műsor idején a 2-es villamos rövidített útvonalon közlekedik.

Az ünnepi programok részletesen az oktober23.kormany.hu oldalon ismerhetőek meg.

Szintén október 23-án (pénteken) a Bécs–Pozsony–Budapest Ultramaraton részeként délelőtt félmaratoni futóversenyt rendeznek a budai hegyvidéki területeken a Budakeszi, Knáb János utca–Temető utca–Telki út–Temető utca–Budakeszi út–Jánoshegyi út–Tündérhegyi út–Mátyás király út–Istenhegyi út–Szent Orbán tér–Istenhegyi út–Nagyenyed utca–Alkotás utca–Gesztenyéskert (Csörsz utca) útvonalon.

Ezen felül – szintén október 23-án – a délelőtti órákban Szigetszentmiklóson, délután pedig Budafokon tartanak ünnepi megemlékezést, az érintett járatok (Szigetszentmiklóson a 38-as, Budafokon a 251-es és a 251A busz) forgalmának korlátozásával.

Ugyanezen a napon politikai rendezvényeket tartanak a belvárosban, a VII., VIII., IX. kerületben, emellett motoros felvonulások zajlanak majd a X., a XII., a XIV., a XVI., a XVII. és a XVIX. kerület érintésével.

 

Melyik menetrendet kell figyelni az október 23-ai hosszú hétvégén?

2015. október 23-a (péntek) állami ünnepnap, az október 24-éről 25-ére virradó éjszaka pedig a nyári időszámításról a télire térünk át. Ezért a 23-ai hosszú hétvégén a közösségi közlekedési járatok az alábbi menetrend szerint közlekednek nappal, illetve éjszaka:

 • Október 22-én (csütörtökön) a közösségi közlekedési járatok a pénteki munkanapi menetrend szerint járnak.
 • Az október 22-éről (csütörtökről) 23-ára (péntekre) virradó éjszaka a közösségi közlekedési járatok a péntekről szombatra virradóra érvényes menetrend szerint járnak.
 • Október 23-án (pénteken) a közösségi közlekedési járatok a vasárnap és ünnepnap érvényes menetrend szerint járnak.
 • Az október 23-áról (péntekről) 24-ére (szombatra) virradó éjszaka a közösségi közlekedési járatok a péntekről szombatra virradóra érvényes menetrend szerint járnak.
 • Október 24-én és 25-én a megszokott hétvégi rend szerinti lehet közlekedni a fővárosban.
 • Az október 24-éről (szombatról) 25-ére (vasárnapra) virradó éjszaka térünk át a nyári időszámításról a télire. Ez azt jelenti, hogy 25-én (vasárnap) hajnali három órakor az órákat visszaállítjuk két órára, ezért változik az éjszakai járatok közlekedése. A legtöbb járat menetrendjében – amelyek óránként, félóránként vagy még sűrűbben közlekednek –, a hajnali 2 és 3 óra közötti indulásokat megduplázzák, tehát azok a téli és a nyári időszámítás szerint is közlekednek. Az ennél ritkább követési idejű éjszakai járatok esetében egyedi rend szerint indulnak a buszok. Az óraállítás miatti változásokról bővebben itt olvashat.

 

Közúti forgalomkorlátozások

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján ünnepi rendezvények miatt az alábbi forgalomkorlátozásokra kell számítani:

 • Október 22-én (csütörtökön)
  • várhatóan 15 és 17 óra között lezárják a Műegyetem rakpartot a Bertalan Lajos utca és a Szent Gellért tér között.
  • várhatóan 16 és 18 óra között szakaszosan és időszakosan lezárják a Műegyetem rakpart–Nina és Valdemar Langlet rakpart–Raul Wallenberg rakpart–Friedrich Born rakpart–Sztelho G. rakpart–Halász utca–Fő utca–Bem József tér útvonalat.
  • várhatóan 17:30 és 19:30 között lezárják a Bem József teret.
 • Október 23-án (pénteken)
  • várhatóan 14 és 18 óra között lezárják a Múzeum körutat.
  • várhatóan 8:30 és 11 óra között lezárják az Alkotmány utcát, a Balassi Bálint utcát a Kossuth Lajos tér és a Stollár Béla utca között, valamint a Markó utcát a Balassi Bálint utca és a Széchenyi felső rakpart között.

Október 23-án délelőtt futóversenyt rendeznek a budai hegyvidéki területeken, Budakesziről indulva és a XII. kerületi Csörsz utcai sportcsarnokba érkezve a Budakeszi út–Jánoshegyi út–Tündérhegyi út–Mátyás király út–Istenhegyi út–Nagyenyed utca–Alkotás utca útvonalon. Az érintett útszakaszokon közvetlenül az első versenyző megérkezése előtt vezetnek be korlátozást, és az utolsó futó elhaladását követően azonnal fel is oldják azt.

 • A Budakeszi út városhatár és Jánoshegyi út közötti szakaszán várhatóan 9:10 és 9:45 között korlátozzák a centrum irányú közúti forgalmat.
 • A Mátyás király út Csillagvölgyi út és Hollós út közötti részén 9:30 és 10:25 között teljes útlezárás várható, míg a Hollós út és a Költő utca közötti szakaszon félpályás lezárás.
 • A Költő utca–Istenhegyi út útvonalon várhatóan 9:30 és 10:50 között haladnak át a futók. ezen az útszakaszon a futók számától függően csak időszakos és szakaszos korlátozásra kell számítani, egy sávon, rendőri irányítással végig fenntartják a forgalmat.
 • A Nagyenyed utcában 9:45 és 10:55 között lehet számítani az Alkotás utca irányú forgalmi sáv lezárásával. A lezárás ideje alatt a villamosvágányon haladhat majd a közúti forgalom.
 • Az Alkotás utcában a Nagyenyed utca és a Csörsz utca között a BAH-csomópont felé haladó oldalon a szélső forgalmi sávban haladnak majd a futók várhatóan 9:45 és 11:15 között, így az autósok a belső sávban hajthatnak majd.

 

Változások a közösségi közlekedésben

2-es villamos

Október 23-án (pénteken) várhatóan 8 és 12 óra között a Kossuth Lajos téri ünnepélyes zászlófelvonás ideje alatt a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér M között közlekedik. A Kossuth Lajos tér M és a Jászai Mari tér között a rendezvényekhez kapcsolódó forgalomkorlátozások miatt pótlóbusz indítására nincs lehetőség, a Kossuth Lajos tértől a Szent István körút felé a 15-ös és a 115-ös busszal lehet továbbutazni; a buszjáratokra a Vértanúk tere megállóhelyen lehet felszállni.

 

9-es autóbusz

Október 23-án (pénteken) várhatóan 14 és 18 óra között a 9-es busz a Múzeum körút lezárása miatt mindkét irányban a Nagykörúton közlekedik:

 • Óbuda felé a Baross utca–Mária utca–Üllői út–József körút–Blaha Lujza tér–Erzsébet körút–Teréz körút–Nyugati tér módosított útvonalon, nem érintve a Szentkirályi utca és a Báthory utca/Bajcsy-Zsilinszky út közötti megállóhelyeiet. A terelt útvonal-szakaszon a 9-es buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:
  • Üllői út: a 83-as trolibusz megállóhelye,
  • Corvin-negyed M: a 923-as busz megállóhelye,
  • Harminckettesek tere: a 923-as busz megállóhelye,
  • Blaha Lujza tér M (Népszínház utca): a 923-as busz megállóhelye,
  • Blaha Lujza tér: a 923-as busz megállóhelye,
  • Wesselényi utca/Erzsébet körút: a 923-as busz megállóhelye,
  • Király utca/Erzsébet körút: a 923-as busz megállóhelye,
  • Oktogon M: a 923-as busz megállóhelye.
 • Kőbánya felé a Teréz körút–Erzsébet körút–Blaha Lujza tér–József körút–Üllői út–Szabó Ervin tér módosított útvonalon, nem érintve a Báthory utca/Bajcsy-Zsilinszky út és a Kálvin tér közötti megállóhelyeit. A terelt útvonal-szakaszon a 9-es buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:
  • Aradi utca (Oktogon M): a 923-as busz megállóhelye,
  • Oktogon M: a 923-as busz megállóhelye,
  • Király utca/Erzsébet körút: a 923-as busz megállóhelye,
  • Wesselényi utca/Erzsébet körút: a 923-as busz megállóhelye,
  • Blaha Lujza tér M: a 923-as busz megállóhelye,
  • Harminckettesek tere: a 923-as busz megállóhelye,
  • Corvin-negyed M: metrópótlóbusz-megállóhely az Üllői úton,
  • Kálvin tér M: ideiglenes megállóhely az Üllői út 14. előtt.

 

17-es autóbusz

Október 22-én (csütörtökön) várhatóan 17:30 és 19:30 között, a Műegyetem tér és a Bem József tér közti fáklyás felvonulás idején két szakaszon, megosztva közlekedik:

 • a Szent Gellért tér M felől csak a Batthyány tér M+H megállóhelyig,
 • Óbuda felől pedig a Margit hídon át a Nyugati pályaudvarig.

 

21-es és 21A autóbusz

Október 23-án (pénteken) várhatóan 9:30 és 11 óra között, a félmaratoni futóverseny idején a 21-es és a 21A busz rövidített útvonalon Csillebérc KFKI-től, illetve Normafától csak a Svábhegy megállóhelyig közlekedik. Ezért a buszjáratok egyike sem érinti a Széll Kálmán tér M és a Városkút közötti megállóhelyeket.

 

38-as autóbusz

Október 23-án (pénteken) a szigetszentmiklósi ünnepi megemlékezés idején a Csepel, Szent Imre tér végállomásról 9:22-kor, illetve 10:22-kor induló autóbusz Szigetszentmiklós, Városházától az Árpád utca–Szilágyi Lajos utca–Gyári út–József Attila utca módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Városi Könyvtár és a Miklós Pláza megállóhelyet. A terelt útvonal-szakaszon a 38-as buszra az alábbi ideiglenes megállóhelyeken lehet felszállni:

 • Szigetszentmiklós H: a 238-as és a 280-as autóbusz megállóhelyével szemben a Szilágyi Lajos utcában,
 • Kisfaludy utca: a 238-as és a 280-as autóbusz megállóhelyével szemben a Szilágyi Lajos utcában.

A Csepel felé közlekedő 38-as busz útvonala nem változik.

 

39-es autóbusz

Október 23-án (pénteken) várhatóan 10 és 11 óra között, a félmaratoni futóverseny idején a 39-es busz az Istenhegyi út és a Tóth Lőrinc utca kereszteződésénél néhány perces várakozásra kényszerülhet, mert meg kell várnia, amíg a futók elhaladnak.

 

47-es és 49-es villamos

Október 23-án (pénteken) várhatóan 14 és 18 óra között a Múzeum körút lezárása miatt a 47-es és a 49-es villamos dél-budai végállomásától a Szent Gellért tér M megállóhelyig menetrend szerint, majd innen a 18-as villamossal megegyező útvonalon és megállóhelyek érintésével annak Széll Kálmán tér M végállomásáig közlekedik.

 

59-es villamos, 102-es autóbusz

Október 23-án (pénteken) várhatóan 9:45 és 11 óra között, a félmaratoni futóverseny idején az 59-es villamos és a 102-es busz a Nagyenyed utca és a Böszörményi út kereszteződésénél néhány perces várakozásra kényszerülhet, mert meg kell várnia, amíg a futók elhaladnak.

 

86-os autóbusz

Október 22-én (csütörtökön) várhatóan 17:30 és 19:30 között, a Műegyetem tér és a Bem József tér közti fáklyás felvonulás idején a 86-os busz két szakaszon, megosztva közlekedik:

 • Újbuda felől csak a Batthyány tér M+H megállóhelyig,
 • Óbuda felől pedig a Margit hídon át a Nyugati pályaudvarig.

 

105-ös autóbusz

Október 23-án (pénteken) várhatóan 9:45 és 11 óra között, a félmaratoni futóverseny idején a 105-ös busz az Alkotás utca/Márvány utca és az Alkotás utca/Királyhágó utca kereszteződésénél néhány perces várakozásra kényszerülhet, mert meg kell várnia, amíg a futók elhaladnak.

 

110-es és 112-es autóbusz

Október 23-án (pénteken) várhatóan 9:35 és 11 óra között, a félmaratoni futóverseny idején a Thomán István utca végállomási megállóhely helyett ideiglenesen a Thomán István utca 25. előtt – a megszokott végállomási megállóval szemben, az utca másik oldalán – lehet felszállni a 110-es és a 112-es buszra.

 

160-as, 260-as autóbusz

Október 22-én (csütörtökön) várhatóan 17:30 és 19:30 között, a Műegyetem tér és a Bem József tér közti fáklyás felvonulás idején a 160-as busz Békásmegyer, valamint a 260-as busz Virágosnyereg felől módosított útvonalon a Batthyány tér M+H helyett a Margit hídon át a Nyugati pályaudvar M végállomásig közlekedik.

 

212-es autóbusz

Október 23-án (pénteken) várhatóan 9:35 és 11 óra között, a félmaratoni futóverseny idején a 212-es busz a Boráros tér H végállomástól módosított útvonalon a 110-es és a 112-es busz ideiglenes Thomán István utca végállomásáig (a Thomán István utca 25. előtt, a végállomási megállóval szemben, az utca másik oldalán) közlekedik. A 212-es busz utolsó menetrend szerinti megállója a Budaörsi út/Villányi út, a BAH-csomópont megállóhelyen már a 8-as, a 110-es és a 112-es busz megállójában áll meg, majd innen a 110-es busszal megegyezően halad tovább.

 

251-es és 251A autóbusz

Október 22-én (csütörtökön) a budafoki ünnepi megemlékezés idején a Savoya Parktól 17:42-kor induló 251-es busz a Kossuth Lajos utca és a Kuruc köz kereszteződésétől a Kuruc köz–Mária Terézia utca módosított útvonalon, majd innen újra eredeti útvonalán közlekedik, ezért saját Városház tér megállója helyett a 33-as autóbusz Móricz Zsigmond körtér M irányú Városház tér megállóhelyén áll meg.

Szintén a budafoki megemlékezés idején a Kelenföld vasútállomás végállomásról 16:43-kor és 17:43-kor induló 251A busz csak a Városház tér megállóhelyig (a végállomás előtti megállóig) visz utasokat. A Budafokról 17:18-kor, illetve 18:18-kor induló 251A busz nem saját Városház tér végállomásáról, hanem a 33-as autóbusz Móricz Zsigmond körtér M irányú Városház tér megállóhelyéről indul.

 

A BKK mind a közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járatokról, mind a közúti fennakadásokról folyamatosan frissülő információkat nyújt a honlapján, vagy okostelefonokra letölthető mobilalkalmazáson keresztül. A tömegközlekedési változásokról személyre szabott információk érhetők el a BKK Info oldalán, a www.bkkinfo.hu címen, vagy a BKK Info mobilalkalmazásban. A járatfigyelő funkcióra feliratkozók a tetszőlegesen kiválasztott járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a futar.bkk.hu címen, vagy FUTÁR mobilalkalmazás segítségével, amely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is. A kozut.bkkinfo.hu oldalon valós idejű közúti közlekedési információk érhetőek el. A fővárosban közlekedő autósok interaktív online térkép segítségével tájékozódhatnak arról, hogy hol milyen fennakadásokra kell számítaniuk. Az előre tervezett forgalomkorlátozások már napokkal az életbe lépésük előtt elérhetők a webes felületen.