BKV.hu

Közlekedés, kultúra, épített nemzeti örökség – BKV idén is a KÖN-ön

2022-09-15 12:16:00

Szeptember 17-18-ai hétvégén újra várja a Kulturális Örökség Napjai (KÖN) rendezvény az érdeklődőket: idén nemcsak kulturális örökségünket ünnepeljük, hanem a megóvását szolgáló műemlékvédelmet is. 150 évvel ezelőtt indult el ugyanis intézményes keretek között a nemzetünk épített értékeinek számbavételére, dokumentálására és kutathatóvá tételére irányuló munka. Ahogyan a korábbi években is, a BKV most is csatlakozik az eseményhez.

A BKV két múzeuma és a Ferenc áramátalakító is várja a látogatókat a KÖN szeptemberi hétvégéjén. A programok és a látogatás mindhárom helyszínünkön ingyenes.

Ferenc áramátalakító


Évről évre megnyitjuk a közönség előtt, mégis minden alkalommal nagy érdeklődés övezi az 1908-ban épült áramátalakítót. Az egyedülálló ipari emlékben többek között működés közben lehet megtekinteni az 1000 kW-os,  több mint 110 éves motordinamót és a 100 éves konverter berendezéseket. A Ferenc áramátalakító nem csupán technikatörténeti műemlék, a mai napig biztosítja a fővárosi közúti villamosközlekedésének áramellátását.

Cím: 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 7.
Időpont: csak szombaton, 9.00-14.00;

Esemény: a vezetett túrák – létszám függvényében – folyamatosan indulnak, előregisztráció nincs.

Földalatti Vasúti Múzeum


Már maga a helyszín is a kulturális örökségünk része, hiszen a kontinens első földalattijának egy eredeti, mára már lezárt szakaszában található a BKV múzeuma. Az állandó kiállításból megismerhető a Millenniumi Földalatti Vasút története: korabeli járművek, dokumentumok, tervrajzok, építési naplók és az eredeti Zsolnay csempeburkolat segíti a felejthetetlen időutazást.

Cím: 1052 Budapest, Deák téri aluljáró
Időpont: szombaton és vasárnap, 10.00-17.00

Esemény: állandó kiállításunk mellett továbbra is látogatható nagy sikerű Talált Tárgyak Tárlata 2. kiállításunk, amely a BKV járatain felejtett érdekes, izgalmas, időnként szürreális tárgyakból mutat be válogatást. Mindemellett videóanyagot tekinthetnek meg a látogatók a V4-ek és Szerbia, illetve a Vajdaság együttműködésében megvalósuló projektről, amelyben minden ország öt vasúti örökségét mutatja meg. A BKV két járművel is képviselteti magát: a Budavári Sikló és a Millenniumi Földalatti Vasút is bekerült a magyar válogatásba.

Városi Tömegközlekedési Múzeum (Szentendre)
Idén lett 30 éves szentendrei múzeumunk, amely műemléki épületében ápolja és őrzi a városi közösségi közlekedés tárgyi emlékeit. Hatalmas kiállítótérrel, megújult történeti tárlattal és gazdag, több mint 70 darabból álló járműparkkal várja a látogatókat, akik testközelből ismerkednének Budapest közlekedésének történetével.  

Cím: 2000 Szentendre, Dózsa György út 3.,
Időpont: szombaton és vasárnap, 10.00-17.00

Esemény: állandó kiállítás.

Várunk minden érdeklődőt!

2022. 09. 15.
BKV Zrt.