BKV.hu

Közlekedés Budapesten augusztus 20-án, az Államalapítás Ünnepén

2016-08-17 12:35:52

Az Államalapítás Ünnepén, augusztus 20-án, az ünnepi rendezvények miatt számos, budai és pesti fő közlekedési útvonalat és Duna-hidat érintő lezárás és közösségi közlekedési változás lép életbe a fővárosban. Az augusztus 20-i hétvégén – már 19-én estétől, de különösen 20-án – a belvárost közösségi közlekedéssel javasolt megközelíteni. A megnövekedő forgalomra a BKK járatsűrítésekkel készül. A forgalomkorlátozások miatt több busz- és villamosjárat módosított, vagy rövidített útvonalon jár, ezért a BKK kéri a fővárosban közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a járatok forgalmáról a BKK Facebook-oldalán, a BKK Info oldalán, vagy a BKK Info mobilalkalmazásban, ahol folyamatosan friss, aktuális közlekedési információk olvashatók. A tervezett változások a www.bkk.hu/augusztus20 oldalon ismerhetők meg.

 

Forgalomkorlátozások már augusztus 19-étől

 

A Lánchíd augusztus 19-én este 20 órától 21-én hajnali 4 óráig, az Erzsébet híd várhatóan augusztus 20-án 18 óra és 22:30 között le lesz zárva a forgalom elől. A Szabadság híd villamosvágány-felújítási munkák miatt jelenleg sem használható. 19-én délután, valamint 20-án a reggeli, délelőtti órákban a Kossuth Lajos tér környékén a katonai tisztavatás miatt lezárják a környező utcákat; délután a Szent Jobb körmenet miatt a Szent István Bazilika, a József Attila utca, a Széchenyi István tér, az ökumenikus kenyéráldás és az aratómenet miatt pedig a budavári Szentháromság tér környékén kell lezárásokra számítani. A Várkert Bazár környékén augusztus 19-e reggeltől 21-e estig lesznek forgalomkorlátozások.

 

 

Közlekedés a tűzijáték idején

 

A tűzijátékot megelőző és követő néhány órában mind a budai, mind a pesti belváros Dunához közel eső területeit lezárják a közúti forgalom elől. A tűzijáték augusztus 20-án 21 órától körülbelül 21:30-ig tart, idén a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti területen, valamint a Citadelláról lövik fel. A BKK a tűzijáték kényelmesebb és biztonságosabb megközelítése érdekében egész este sűrűbben indítja mind a négy metróvonalat, a H5-ös és a H7-es HÉV-et, továbbá a nagykörúti villamost, valamint több, a belváros felé tartó villamos- és buszjáratot. A tűzijáték helyszínének megközelítése elsősorban metróval, majd a belvárosi csomópontokból gyalogosan javasolt. Egyes metróállomásokat biztonsági okokból lezárhatnak. Az Erzsébet hídi járatok a hídzár idején megosztva közlekednek. A pesti oldalon Rákospalota, Újpalota és Angyalföld felől a buszok a Deák Ferenc térig járnak. A budai oldalon Kelenföld és Dél-Buda felől , valamint a Hegyalja út és a Márton-hegy térségéből a buszok a Móricz Zsigmond körtérig járnak. A kiskörúti villamosok vágányfelújítás miatt nem közlekednek, ezért este az M2-es, az M3-as metróval, vagy a 9-es busszal ajánlott utazni. 19 órától a D12-es hajójárat nem közlekedik. A tűzijáték után, 21:30 és 23 óra között – a kényelmesebb hazautazás érdekében – a belvárosból közlekedő járatok sűrűbben követik majd egymást. A lezárt utakat a rendőrség döntése alapján folyamatosan nyitják majd meg.

 

Mesterségek Ünnepe

 

Augusztus 18-ától 21-éig idén is megrendezik a Mesterségek Ünnepét, a rendezvénynek helyt adó Budai Vár megközelítését a BKK járatsűrítésekkel és rendkívüli buszjárat elindításával segíti. Nemcsak gyakrabban indul majd a 16A busz, de 216-os jelzéssel rendkívüli járat is közlekedik a Belvárosból a Dísz térre.

 

Bővebb információ a BKK honlapján

 

Az augusztus 20-i hétvége közlekedési változásokról, forgalomkorlátozásokról bővebb információ a BKK honlapján a www.bkk.hu/augusztus20 oldalon található, ahol a közösségi közlekedési járatok menetrendjében történő változások, valamint a közúti korlátozások is megismerhetők. A közúti lezárásokról, forgalomkorlátozásokról a rendőrség dönt, ezért a járatok terelésével kapcsolatos információk csak tervezettek. A BKK kéri a fővárosban közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a járatok forgalmáról a BKK Facebook-oldalán, a BKK Info oldalán, vagy a BKK Info mobilalkalmazásban, ahol folyamatosan friss, aktuális közlekedési információk olvashatók.

 

Budapest, 2016. augusztus 17.

 

Budapesti Közlekedési Központ