BKV.hu

Közlekedés az ünnepek alatt

2011-12-23 12:04:48

Minden évben folyamatosan biztosítjuk a lehetőséget utasainknak, hogy a karácsonyi ünnepek alatt is eljussanak szeretteikhez, vagy ahová épp igyekeznek. Idén sem lesz ez másként. A közlekedési rendet az ünnepek alatt illetve a két ünnep között is az utazási igényekhez hangoljuk. Lássuk részletesen, mit is jelent mindez!

A Budapesti Közlekedés Központ és a BKV az utazási igényekhez alakítja a forgalmi rendet a karácsonyi és újévi ünnepek időszakában. Mint az megszokott, december 24-én délután 4 órától csak éjszakai járatok közlekednek, míg szilveszterkor az éjszakai járatok járnak a szokásosnál gyakrabban.

Aki a BKV-t választja, annak december 23-án az iskolaszünetben érvényes munkanapi menetrendeket kell néznie. December 24-én reggel és napközben szombati menetrend szerint közlekednek a BKV-járatok. Nappali járataink délután 4 óra körül indulnak utoljára, ezután, tekintettel a szentestei csekély utasforgalomra, csak éjszakai járatokkal, illetve a nagykörúton a 6-os villamossal lehet utazni. Ahol a csatlakozó járatok érkezése szükségessé teszi, az utolsó jármű a másik bevárásával indul, így 15.30-kor a Deák Ferenc téren kölcsönösen bevárják egymást az utolsó metrószerelvények (ez alól kivételt képez a Kisföldalatti), illetve a metróállomásokról induló járatok túlnyomó többsége is megvárja az utolsó metrószerelvényt. A 16.00 óra után közlekedő éjszakai járatok és a 6-os villamos menetrendje megtalálható a honlapunkon. A 943-as és a 992-es busz 24-én délután, a 914A busz a 24-éről 25-ére virradó éjszaka nem közlekedik. A nappali járatok december 24-ei utolsó indulásai az interneten és a megállóhelyeken elhelyezet menetrendi tájékoztatók alján zöld illetve rózsaszín színnel vannak feltüntetve.

Karácsonykor, december 25-én és 26-án minden nappali járatunk a munkaszüneti/vasárnapi (az áruházakat érintők az ünnepnapokon érvényes), az éjszakaiak pedig a munkaszüneti napi/vasárnapi menetrend szerint járnak. Kivételt képez ez utóbbi alól a 914A, amely ezeken az éjszakákon sem közlekedik.

A két ünnep közötti napokon, december 27-étől 30-áig járataink az iskolaszüneti napokon érvényes munkanapi menetrend szerint közlekednek. Néhány vonalon életbe lép a speciálisan ezekre a napokra érvényes év végi menetrend, ezek lila színű oszloppal vannak jelölve menetrendi tájékoztatóinkon. Nem közlekedik viszont a két ünnep között az 1A, a 2A jelzésű villamos és a 261E jelzésű autóbusz.

Szilveszter napján, december 31-én napközben a szombati menetrend szerint lehet járműveinken utazni. A január 1-jére virradó éjszaka, tekintettel a megnövekedő utasforgalomra és - forgatagra, az éjszakai járatok - néhány kivétellel - kétszeres sűrűséggel közlekednek. A 6-os villamos ezen az éjszakán is közlekedik (a 4-es villamos üzemzárásától hajnali két óráig 7-8 percenként, majd ezt követően a korareggeli üzemkezdetig 10 percenként), csakúgy, mint a Fogaskerekű (óránként).

2012. január 1-jén a munkaszüneti napi/vasárnapi, az áruházakat érintő vonalakon pedig az ünnepnapokon érvényes menetrend lesz életben. 2-án az iskolaszünetekben, 3-ától pedig az iskolai időszakban érvényes munkanapi menetrend szerint közlekednek a BKV-járatok.

A Szenteste illetve a Szilveszterkor közlekedő éjszakai járatokkal kapcsolatos menetrendi változások már elérhetőek a honlapunkon: www.bkv.hu.

2011. december 23.
Budapesti Közlekedési Központ
BKV Zrt.